Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, va reveni asupra refuzului său de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit, afirmă într-un interviu pentru cotidianul "Irish Times" comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, potrivit La Libre, citat de Rador.

Boris JohnsonFoto: Captura video

“În trecut, l-am văzut pe prim-ministru spunând că ar prefera mai curând “să moară într-un șanț” decât să accepte o amânare a datei Brexit, apoi el însă imediat acceptând acest lucru, amintește comisarul irlandez. “În același fel, nu cred că prim-ministrul Johnson va muri într-un șanț pentru a respecta termenul pentru viitoarea relație” pe care Londra și Bruxellesul trebuie s-o negocieze după Brexit, adaugă Phil Hogan.

Data Brexit este fixată acum pe 31 ianuarie, după trei amânări. Va începe atunci o perioadă de tranziție, prevăzută să dureze până la sfârșitul lui 2020, în timpul căreia Regatul Unit va rămâne membru al uniunii vamale și al pieței interne, fără a participa totuși la procesul decizional al UE.

Această perioadă trebuie să servească negocierii viitoarei relații comerciale între cele două părți, dar și reglementării aspectelor de securitate, de transport sau de împărtășire a datelor. Ea a fost apreciată drept foarte scurtă de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de negociatorul pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier. Ea ar putea fi prelungită cu până la doi ani, dar dl Johnson a afirmat deja de mai multe ori că va refuza să ceară o asemenea amânare. Phil Hogan, în calitate de comisar european pentru comerț, este chemat să joace un rol major în aceste negocieri post-Brexit.