Aproape 290 km de drumuri de clasa a doua și a treia au fost reabilitate în 2019, cu fonduri din Programul Operațional pentru Regiuni în Dezvoltare 2014-2020 (PORD) și din programul de cooperare teritorială Interreg V-A Grecia-Bulgaria, anunță Agenția bulgară de Infrastructură Rutieră. Ambele programe sunt finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul național. Reabilitarea sectoarelor de drum a costat aproximativ 255 milioane leva, potrivit Rador care citează agenția bulgară Dnevnnik.

Drumul spre Svoghe, BulgariaFoto: Captura YouTube

În acest an, prin PORD au fost reparaţi 43 de km de la Pasul Petrohan - o punte importantă de transport între nord-vestul și sud-vestul Bulgariei prin Munții Balcani, peste 17 km de drum de clasa a III-a 1002 Vratsa - Peștera Ledenika, 9 km de șosea de centură la Loveci. (parte a drumului II-35 Pleven-Loveci), peste 27 km din drumul II-44 Sevlievo - Draganovtsi - Gabrovo, care asigură cea mai scurtă legătură între capitală și Gabrovo și leagă localităţile din nordul Bulgariei prin Pasul Şipka de sudul Bulgariei.

Cu finanțare PORD s-a reparat şi secțiunea de 10 kilometri a drumului II-86 Plovdiv - Asenovgrad, care are deja regim de autostradă şi le asigură un acces rapid și comod de transport rezidenților din municipiile Kuklen și Asenovgrad și din regiunea Smolian până la autostrada Trakia, Aeroportul Plovdiv și zona industrială din jurul Plovdivului. Au fost reparați aproximativ 39 de km de drum II-57 Stara Zagora - Radnevo. Drumul de clasa a doua asigură legătura dintre localităţile Stara Zagora și Radnevo cu autostrada Trakia, fiind principala șosea către complexul energetic Mariţa Est.

Potrivit PORD, anul viitor va continua repararea altor 101 km de drumuri la care s-a lucrat anul acesta. Printre acestea se află 32,5 km din șoseaua Dupnitsa - Samokov, care leagă vama Giueşevo de autostrada Struma, șoseaua I-1 Sofia - Blagoevgrad și autostrada Trakia, la 12 km de drumul III-109 către Melnik, care este singura legătura de transport între Melnik și satele Spatovo, Hotovo și Lozeniţa cu municipiul Sandanski, precum și cu Melnik, Mănăstirea Rojen și Piramidele Melnik, cu drumul național I-1 (E-79) și altele.

Potrivit unui comunicat al agenţiei, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A Grecia - Bulgaria, 32 km din drumul Momcilgrad - Krumovgrad - Ivailovgrad au fost reparaţi în acest an. Drumul de clasa a doua oferă o conexiune convenabilă pentru un număr mare de turiști care călătoresc zilnic în Grecia.

În 2020, reconstrucția și reabilitarea a 7 km din drumul II-86 Srednogortsi - Rudozem va fi în curs de desfășurare și este planificată construcția drumului ocolitor din jurul localităţii Rudozem, care va asigura traficul către viitorul punct de control Rudozem - Elişa.

În cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Bulgaria, în 2020, vor începe reparaţiile a peste 24 km de drumuri din Bulgaria de Nord, iar 9,3 km din drumul III-118 Gulianţi - Dolna Mitropolia din regiunea Plevnei vor fi reabilitaţi, precum și aproximativ 15 km de drumul II-81 Kostinbrod - Berkoviţa - Montana.