Duminică, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că “a mințit de mai mute ori în legătură cu Polonia” și că a făcut-o “întotdeauna deliberat”. “Asta se întâmplă de obicei când puterea de la Moscova simte o presiune internațională din cauza acțiunilor sale”, a adăugat dl Morawiecki, potrivit La Libre, citat de Rador.

Foto:

Declarația sa de mai multe mii de cuvinte a fost publicată pe site-ul președinției Consiliului, pe Facebook și pe Twitter, la două zile după ce amabasadorului rus la Varșovia i s-a comunicat un “protest ferm” al Poloniei în legătură cu recentele declarații ale președintelui Putin.

Acesta acuzase Polonia de dinainte de război de înțelegere secretă cu Hitler și de antisemitism. În reacția sa, dl Morawiecki apreciază că Rusia a suferit recent înfrângeri, unele severe: “Încercarea de a-și supune complet Belarusul a eșuat, în vreme ce Uniunea Eropeană a prelungit din nou sancțiunile impuse după anexarea ilegală a Crimeii”.

Premierul polonez se referă de asemenea la măsurile luate de Washington pentru a frâna terminarea gazoductului Nord Stream 2 și sancțiunile luate contra sportivilor ruși, suspendați patru ani de Agenția mondială antidoping.

“Consider cuvintele președintelui Putin o încercare de a ascunde aceste probleme. Liderul rus își dă perfect seama că reproșurile lui nu au nimic de-a face cu realitatea – și că în Polonia nu există monumente nici ale lui Hitler, nici ale lui Stalin”.

“Asemenea monumente au fost înălțate pe pământul nostru numai de către agresori și criminali – al 3-lea Reich german și Rusia sovietică”, adaugă dl Morawiecki.

Dl Morawiecki face astfel referire la vorbele dlui Putin. Potrivit acestuia, un ambasador polonez la Berlin – pe care l-a numit “porc antisemit” – promisese în 1938 să ridice la Varșovia un “frumos monument” al lui Hitler după ce acesta a propus “să trimită evreii din Polonia în colonii în Africa”.

În ajunul invaziei germane în Polonia, la 1 septembrie 1939, Moscova și Berlinul și-au împărțit Europa de Est într-un protocol secret al pactului Ribbentrop-Molotov semnat pe 23 august. URSS a atacat Polonia pe 17 septembrie 1939 și sovieticii au ocupat o bună parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS pe 22 iunie 1941.