Rusia se pronunţă împotriva creării unei zone de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după încheierea convorbirilor cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif. După cum a subliniat şeful diplomaţiei ruse, astfel de propuneri îi stârnesc Moscovei "amintiri nu foarte plăcute", scrie Kommersant, citat de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

Potrivit afirmaţiilor lui Lavrov, doar poporul libian poate să hotărască cum să depăşească criza internă. "În ceea ce priveşte ideea creării unei zone de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei - aceasta stârneşte o amintire foarte neplăcută, dacă ţinem cont de ceea ce am spus, şi anume că NATO a început să bombardeze Libia după ce Consiliul de Securitate al ONU a luat exact această decizie - de a anunţa o zonă de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei", a explicat ministrul rus.

Menţionăm că, în luna decembrie, Guvernul de Uniune Naţională din Libia (GNA) a solicitat oficial sprijin militar Turciei. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a dat de înţeles că este gata să extindă ajutorul militar pentru GNA, dar a subliniat că un răspuns clar va da în ianuarie.