Aproape 60 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar opta, în cazul unui eventual referendum, pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, dar îl creditează pe pro-rusul Igor Dodon cu cele mai multe șanse la alegerile prezidențiale din 2020, potrivit Deutsche Welle. La capitolul încredere în liderii străini, moldovenii l-au propulsat pe prima poziție pe președintele rus, Vladimir Putin.

Igor Dodon si Vladimir PutinFoto: Facebook

Acestea sunt datele ultimului „Barometru de Opinie Publică”, lansat la sfârșit de an de Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Potrivit cercetării sociologice, 59,3% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Împotriva acestei opțiuni s-ar pronunța 25,1% din cetățeni.

Este cel mai bun rezultat din ultimii 9 ani înregistrat în ceea ce privește opțiunea pro-europeană a moldovenilor. Sondajele arată că moldovenii au fost dezamăgiţi de UE în 2016. Conform măsurătorii făcute publice la 10 luni de la învestirea nocturnă a guvernului Filip (un guvern corupt cu înveliș pro-european, controlat de cel mai detestat om politic al momentului, oligarhul Vlad Plahotniuc), în spatele a zeci de cordoane de poliție, doar 38% dintre cetățenii moldoveni optau pentru aderarea țării la UE. Cel mai bun scor din istoria măsurătorilor sociologice din Moldova (76%), UE l-a înregistrat în 2008, după 8 ani de rezistență sub regimul comunist controlat de pro-rusul Vladimir Voronin.

Igor Dodon (și PSRM) și Maia Sandu (și PAS), cei mai populari

Deși majoritatea cetățenilor își doresc apropierea țării de UE, pro-rusul Igor Dodon rămâne cel mai popular lider politic, iar Partidul Socialiștilor (pe care el îl conduce neoficial) ar aduna acum cele mai multe voturi în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate.

Datele sunt importante mai ales în contextul alegerilor prezidențiale directe, preconizate pentru luna noiembrie 2020. Astfel, rezultatele sondajului arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ieși (ca în 2016) liderul de facto al PSRM (pro-rus) Igor Dodon (cu 37%) și liderul PAS (pro-UE), Maia Sandu (cu 30%). Comparativ cu rezultatele sondajului, efectuat cu o jumătate de an în urmă, Maia Sandu este în ascensiune.

În ceea ce privește popularitatea partidelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede în viitorul legislativ. Este vorba de PSRM (27,6%), PAS (17,5%) și PDM (7,4%). Conform sondajului, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condus de Andrei Năstase) nu ar mai trece pragul electoral (de 6%), acumulând doar 3,3%. În Parlament nu ar mai accede nici Partidul „Șor” (cu 2,9%), iar Partidul Comuniștilor (condus de Vladimir Voronin) și „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) ar acumula puțin peste 2% din voturi.

Merkel, mai populară decât Iohannis în Moldova

La capitolul încredere în liderii străini, moldovenii l-au propulsat pe prima poziție pe președintele rus, Vladimir Putin, cu peste 55%. El este urmat de cancelarul german, Angela Merkel, cu aproape 50 la sută și de președintele României, Klaus Iohannis, cu 40%.

Sondajul mai relevă că 65,9% dintre cetățeni cred că Republica Moldova merge astăzi într-o direcție greșită, iar 44,9% - că direcția este greșită și la nivel mondial

Sondajul BOP a fost realizat în perioada 7-23 decembrie 2019. Marja de eroare este de 3%.