Cel puţin 17 persoane au murit în urma unor boli respiratorii la Kabul, pe parcursul săptămânii trecute, iar alți aproximativ 8.800 au fost spitalizați, a informat luni ministrul adjunct al Sănătăţii, Fida Mohammad Paikan, precizând că oraşul continuă să înregistreze niveluri "periculoase" de poluare a aerului, informează luni DPA, potrivit Agerpres.

KabulFoto: en.wkipedia.org

În timpul unei campanii de distribuire de măşti pentru faţă cu filtre antipoluare, Paikan a precizat că 8.813 pacienţi cu afecţiuni respiratorii au ajuns în spitalele din capitala afgană săptămâna trecută, iar 17 dintre ei au murit.

Autorităţile au început să ia măsuri împotriva companiilor locale, considerate principalele responsabile pentru poluarea aerului din Kabul, după ce au primit o solicitare în acest sens din partea preşedintelui afgan, a declarat luni pentru DPA Leila Samani, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului din Afganistan.

În acest context, proprietarii sălilor de nuntă, băilor publice şi firmelor de administrare a imobilelor au fost avertizaţi să înceteze să ardă anvelope şi materiale plastice pentru a-şi asigura încălzirea, a precizat Samani.

De asemenea, rezidenţii au fost îndemnaţi să reducă utilizarea cărbunelui pentru a-şi încălzi casele.

Pe de altă parte, mulţi rezidenţi invocă sărăcia şi lipsa de electricitate drept cauză primară a poluării şi susţin că problema va fi imposibil de rezolvat în lipsa unui gaz şi a unei energii electrice mai ieftine.

Potrivit oficialilor, consumul de combustibil ne-standard, lipsa spaţiilor verzi, drumurile neasfaltate şi aşezările neplanificate sunt la rândul lor factori care contribuie la poluarea din Kabul.