Preşedintele ceh, Miloš Zeman, considerat adesea un politician pro-rus, a calificat drept "absolut impertinentă" reacţia Ministerului rus de externe faţă de noua lege a Cehiei potrivit căreia 21 august devine Ziua comemorării victimelor invaziei trupelor sovietice din 1968 şi a ocupării ulterioare a statului, potrivit Eho Moskvî, citat de Rador.

Milos ZemanFoto: Agerpres/AP

În opinia diplomaţilor ruşi, este puţin probabil ca această lege cehă să contribuie la o bună cooperare între Cehia şi Federaţia Rusă. Tomáš Petříček, ministrul ceh de externe, a declarat, însă, că Republica Cehă este un stat independent şi are dreptul de a onora victimele invaziei sovietice.

În contextul acestor divergenţe diplomatice între Rusia şi Cehia, preşedintele ceh, Miloš Zeman, a amintit într-un interviu acordat presei locale că omologul său rus, Vladimir Putin, l-a invitat la festivităţile care vor avea loc la Moscova pe data de 9 mai 2020, la 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, însă a subliniat că acum se gândeşte dacă mai este oportună o vizită a sa în capitala Rusiei.