Israelul nu va mai efectua un transfer de 43 de milioane de dolari către Autoritatea Palestiniană, reprezentând încasări de taxe, ca urmare a deciziei Autorității de a oferi sprijin material familiilor militanților palestinieni răniți sau uciși, a informat Guvernul israelian, citat de Reuters.

PalestinaFoto: Wikipedia

Israelul a mai luat o măsură similară în februarie din cauza finanțării de către Autoritatea Palestiniană a militanților palestinieni. Ca răspuns, Ramallah a decis boicotarea tuturor transferurilor fiscale timp de peste jumătate de an, citeaza Mediafax.

Potrivit acordurilor interimare de pace din anii '90, Israelul colectează taxe în numele palestinienilor. Ca urmare a conflictelor dintre cele două părți, începând cu 2014 Israelul a decis de mai multe ori să nu mai transfere sumele colectate către Autoritatea Palestiniană, în semn de protest sau ca o încercare de a pune presiune pe autoritățile de la Ramallah.

Recent, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas a decis să aloce ajutoare financiare pentru familiile palestinienilor arestați sau uciși de către forțele israeliene, cu toate că teritoriile palestiniene au fost puternic afectate de decizia Administrației Trump de a reduce ajutoarele internaționale oferite Palestinei.

Deși Abbas i-a catalogat pe palestinienii aflați în închisorile israeliene ca fiind „eroi”, Israelul și Statele Unite susțin că decizia de a acorda compensații financiare familiilor acestora incită la și mai multă violență.

„Asta (decizia Israelului, n. red.) ne va costa mult. Dar avem drepturi și nu ne este frică”, a declarat Abbas la Ramallah în fața membrilor partidului său, Fatah.

Guvernul israelian a anunțat că, în total, Autoritatea Palestiniană a plătit 43,37 milioane de dolari pentru familiile militanților în 2019, drept pentru care această sumă nu va mai fi alocată către palestinieni din taxele colectate de către Israel.

„Timp de prea multă vreme am permis Autorității Palestiniene să le plătească salarii teroriștilor. Petrecerea s-a terminat”, a scris Avi Dichter, adjunctul ministrului israelian al Apărării, pe Twitter.

Suma totală reținută de către Israel a ajuns, astfel, la aproape 7% din taxele colectate anul acesta și care ar trebui să revină Autorității Palestiniene. Sumele colectate din taxe reprezintă aproximativ jumătate din bugetul Autorității Palestiniene, informează Reuters.