​Fostul vicepreşedinte american Joseph Biden, favorit pentru a fi candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, a declarat că nu va accepta să fie audiat în Senat în cadrul procedurii pentru demiterea preşedintelui Donald Trump, informează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Joe BidenFoto: Facebook

Joseph Biden a precizat că va refuza să depună mărturie în Senat chiar şi dacă va fi citat ca martor. Donald Trump este suspectat că a cerut Ucrainei lansarea unei investigaţii privind activităţile lui Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor, iar procesul urmează să se desfăşoare în Senat.

Într-un interviu acordat publicaţiei Des Moines Register, Joseph Biden a argumentat că audierea sa în Congresul SUA ar distrage atenţia de la procedura împotriva preşedintelui Donald Trump, întrucât presa şi-ar îndrepta atenţia asupra sa.

"Despre ce ar relata presa? Aţi scrie timp de trei săptămâni despre orice am spus eu. Iar Trump ar scăpa. Presa face mereu aşa, şi nu glumesc", a afirmat Joseph Biden.

Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senatul SUA, a declarat că ar prefera ca procesul în cazul preşedintelui să se desfăşoare fără martori, deşi Donald Trump şi alţi politicieni republicani au cerut audierea lui Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Donald Trump, preşedintele SUA, a declarat în urmă cu câteva zile că este într-o "poziţie foarte bună" înaintea procesului din Senat privind demiterea, afirmând că politicienii democraţi l-au tratat "foarte incorect", dar va fi susţinut de liderii republicani. "Sunt într-o poziţie foarte bună. Avem majoritate. Totul depinde de Mitch McConnell, este un tip bun şi foarte corect", a afirmat Donald Trump, notând că liderul grupului politic republican din Senat "poate face orice vrea". Liderul de la Casa Albă a catalogat-o drept "disperată" pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. "Ea urăşte toţi oamenii care au votat cu mine şi cu Partidul Republican. Unii oameni cred că ea nu ştie ce face, mulţi oameni cred acest lucru. Liderii democraţi m-au tratat foarte incorect, iar acum vor corectitudine în Senat", a subliniat Donald Trump, inculpat în Camera Reprezentanţilor în vederea demiterii.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a decis inculparea preşedintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Cazul va ajunge în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea preşedintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.