Ministrul italian al Educaţiei, Lorenzo Fioramonti, membru în Mişcarea 5 Stele, şi-a dat demisia şi i-a trimis o scrisoare premierului Giuseppe Conte. Motivaţiile deciziei sale nu sunt încă clare, dar diferite ziare scriu că Fioramonti ceruse noi fonduri pentru ministerul său care, în legea bugetară pentru 2020 aprobată pe 24 decembrie, nu fuseseră alocate, relatează Il Post, citat de Rador.

Sustinatorii Miscarii 5 SteleFoto: Agerpres

„Şcoala în această ţară ar avea nevoie de 24 de miliarde de euro. Cele trei miliarde pe care eu le-am identificat nu sunt suficiente”, ci reprezintă „linia de plutire”, declara Fioramonti la jumătatea lunii decembrie, la Trieste.

Acesta a fost vice-ministru al Educaţiei în guvernul Liga-M5S. Are 42 de ani şi luase o pauză de la rolul de profesor titular de Economie politică la Universitatea din Pretoria, în Africa de Sud, unde a fondat Centrul pentru Studiul Guvernanței Inovative. În 2014, a devenit primul preşedinte al Asociaţiei de Studii ale Uniunii Europene din Africa Sub-Sahariană şi articolele sale au apărut în diferite publicaţii internaţionale.

Ales parlamentar la alegerile din martie 2018, în luna iunie a aceluiaşi an a fost numit sub-secretar la Ministerul Educaţiei în primul guvern condus de Giuseppe Conte. Fioramonti a criticat în nenumărate rânduri partidul din care făcea parte şi cum s-a schimbat de-a lungul timpului.

Într-un interviu de acum câteva săptămâni acordat cotidianului „Corriere della Sera”, a luat poziţie împotriva decretelor de siguranţă şi legii asupra legitimei apărări dorite foarte mult de Ligă şi de Matteo Salvini (şi aprobate şi de M5S în timpul precedentului guvern), a criticat rolul deţinut de Casaleggio Associati şi a spus: „Mişcarea 5 Stele a suferit o denaturare din cauza atenției excesive asupra sondajelor și a concentrării asupra unor probleme importante, dar nu urgente”.

Când a fost întrebat dacă şi-a dat demisia din lipsa fondurilor necesare pentru ministerul său, Fioramonti a răspuns: „Ori profit de ocazie pentru a aduce o schimbare, ori este cu adevărat inutil să rămân la minister să încălzesc fotoliul”.