Un bărbat a fost condamnat joi în Maroc la patru ani de închisoare după ce a insultat regele țării pe Youtube și un altul a fost arestat de către autorități după ce a criticat pe Twitter pedepsele aspre primite de cei care protestează pentru dreptate socială, potrivit Reuters.

Regele Mohammed al VI-lea alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Mohamed Sekkaki, un youtuber popular în țara magrebiană, a distribuit luna trecută un videoclip în care a criticat discursurile regelui Mohammed al VI-lea și i-a catalogat pe marocani drept „măgari” și „proști”. Un tribunat din Settat l-a condamnat la patru ani de detenție și plata unei amenzi, fiind găsit vinovat de insultarea poporului marocan și a instituțiilor constituționale. Avocații acestuia au anunțat că vor face apel.

Separat, activistul pentru drepturile omului Omar Radi a fost arestat în Casablanca fiind acuzat de jignirea unui judecător într-un tweet, potrivit avocatului său. Acesta a fost reținut în custodie până la începerea procesului, următoarea audiere fiind programată pe 2 ianuarie. Radi a mai lucrat ca jurnalist și a fost un activist al protestelor „primăverii arabe” din 2011.

ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului sunt tot mai îngrijorate de atacurile la libertățile fundamentale în regatul nord african, acestea incluzând arestarea celor care critică autoritățile.

Problemele celor doi vin la o lună după ce raperul Mohamed Mounir, cunoscut sub numele de Gnawi, a fost condamnat la un an de închisoare pentru jignirea forțelor de poliție într-un videoclip postat pe o platformă social media.