Un brad de Crăciun a fost decorat pentru prima oară de la dezastrul nuclear de la Cernobîl în piața centrală a „orașului-fantomă” apropiat, Prîpeat, potrivit televiziunii ucrainene ZIK TV, informează BBC.

Bradul de Craciun de la PripeatFoto: Captura YouTube

Odată casa a peste 47 000 de rezidenți, Prîpeat, aflat la circa 3 kilometri distanță față de fosta centrală nucleară, rămâne abandonat datorită nivelului ridicat al radiaților.

O parte din foștii locuitori s-au întors să decoreze un brad de Crăciun cu fotografii de familie ca parte a unei campanii organizate de Asociația Operatorilor Turistici Cernobîl. Unii dintre ei au declarat că au adus decorații în formă de ceas „ca un simbol al scurgerii timpului și a faptului că odată că odată cu trecerea sa orașul nu moare, ci renaște”, potrivit afirmației uneia din participante.

„Orașul trebuie să trăiască iar pentru ca acest lucru să se întâmple el trebuie salvat”, a mai afirmat aceasta, declarând de asemenea că și-ar dori ca Prîpeat și o parte a zonei de excludere din jurul fostei centrale nucleare să fie incluse pe lista obiectivelor ce fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Viața se întoarce în Prîpeat”, a spus Yaroslav Yemelianenko, fondatorul Hubului Cernobîl.

„În fiecare zi în orașul odată abandonat e vizitat de turiști din toată lumea. Aceștia vin să învețe istoria noastră, care a schimbat cursul evenimentelor în întreaga lume”, potrivit lui Yemelianenko.