Curtea Constituțională a Turciei a hotărât că blocarea accesului la enciclopedia online Wikipedia de către autoritățile de la Ankara este neconstituțională, relatează BBC.

WikipediaFoto: Wikipedia

Curtea a motivat decizia afirmând că blocarea accesului violează drepturile privind libertatea de expresie și a dispus ridicarea interdicției. Guvernul de la Ankara a interzis Wikipedia în 2017 datorită informațiilor apărute pe site care sugerau că regimul lui Recep Erdogan a cooperat cu militanții jihadiști din Siria. Cenzorii turci au blocat temporar frecvent accesul la site-uri cu conținut critic la adresa executivului.

Fundația Wikipedia a chemat Turcia în fața Curții Europeane pentru Drepturile Omului în luna mai a acestui an, argumentând că interzicerea enciclopediei online încalcă dreptul la libera exprimare. Hotărârea de joi a Curții Constituționale din Turcia reprezintă o victorie semnificativă pentru organizație.

„Astăzi este o zi bună pentru cei care cred ca noi în puterea cunoașterii și a dialogului”, a notat Fundația Wikipedia într-un comunicat, adăugând că „Suntem încurajați de acest rezultat și vom continua să lucrăm pentru o lume în care cunoașterea este accesibilă gratuit pentru toți”.

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a salutat și el decizia printr-un tweet postat pe pagina personală.

Curtea a votat cu 10 contra 6 că interzicerea Wikipedia pe teritoriul Turciei este neconstituțională. E de așteptat ca autoritățile să se conformeze deciziei și să ridice interdicția.

Turcia se situează pe locul 157 din 180 de țări în clasamentul realizat de Reporteri fără Frontiere privind libertatea media.