Autoritățile iraniene au decis miercuri să restricționeze accesul la internet în mai multe provincii din țară, cu o zi înaintea unor noi proteste programate prin intermediul rețelelor sociale, informează presa iraniană, citată de Reuters. Rude ale protestatarilor uciși recent în Iran au făcut apel, prin intermediul acestor rețele, la organizarea unor noi proteste antiguvernamentale și la organizarea unor ceremonii de comemorare a victimelor, potrivit Mediafax.

Proteste in IranFoto: EPA

Aceste evenimente ar urma să aibă loc joi. Protestele, declanșate în noiembrie au fost cauzate de creșterea puternică a prețurilor benzinei și motorinei, însă la scurt timp, protestatarii au început să solicite mai multe drepturi, manifestațiile transformându-se în proteste împotriva actualului regim de la Teheran. Guvernul iranian a lansat cea mai sângeroasă acțiune de represiune împotriva protestatarilor din ultimii 40 de ani și a acuzat statele din regiune și Statele Unite că ar fi intervenit pentru a produce aceste tensiuni sociale.

Autoritățile au decis întreruperea accesului la internet la nivel național timp de o săptămână în luna noiembrie, pentru a evita extinderea manifestațiilor, însă de această dată au negat că ar fi blocat accesul la aceste servicii. Cu toate acestea, agenția iraniană ILNA citează un oficial din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației de la Teheran, care susține că accesul la internet a fost blocat de către „autoritățile din domeniul securității” în provinciile Alborz, Kurdestan, Zanjan și Fars.

„Potrivit acestei surse, este posibil ca mai multe provincii să fie afectate de blocarea accesului la internet”, informează ILNA. Cu toate că mai multe organizații care monitorizează accesul la internet au anunțat că deja s-au înregistrat întreruperi în mai multe regiuni din Iran, cei trei operatori de telecomuncații din această țară au anunțat că nu au întâmpinat probleme în ceea ce privește furnizarea de servicii de internet.

Forțele de securitate din Iran au primit ordine pentru a fi alerte în legătură cu orice evenimente care ar putea provoca revolte, după ce peste 1.500 de persoane au murit în cadrul protestelor declanșate pe 15 noiembrie în această țară.