Burkina Faso era în doliu miercuri, în ziua Crăciunului, după un nou atac jihadist de anvergură soldat cu 42 de morți în nordul țării, cel mai sângeros bilanț în ultimii cinci ani, scrie AFP.

Arbinda, Burkina FasoFoto: Google Maps

35 de civili, dintre care 31 femei, și șapte militari au fost uciși în acest atac nerevendicat, efectuat marți la Arbinda, în apropierea graniței cu Mali.

Potrivit statului major al armatei, riposta a permis uciderea a "80 de teroriști". "O sută de motociclete, armament și muniții, în cantități mari, au fost recuperate" de la jihadiștii care au fugit.

Citește și:

Arbinda, situată la 90 km de Djibo, capitala provinciei Soum, și regiunea sa au fost lovite regulat în acest an de atacurile jihadiștilor, care vizează atât civilii cât și forțele de ordin.

La începutul lui aprilie, 62 de persoane au fost ucise în trei zile în atacuri jihadiste urmate de confruntări intra-comunitare.

Două atacuri la sfârșitul lui aprilie și începutul lui au vizat două biserici. Un pastor și cinci credincioși protestanți au murit în primul atac, un preit și cinci catolici, în al doilea.

În iunie, 19 locuitori din Arbinda au murit într-un asalt în plină zi efectuat de zeci de bărbați înarmați.

Marți dimineață, "un număr important de teroriști au atacat simultan detașamentul militar și populația din Arbinda", a afirmat statul major, într-un comunicat. Atacul, de o "rară intensitate", a durat mai multe ore.

Președintele Kaboré a decretat doliu național 48 de ore, miercuri și joi.

Țară săracă din Africa de Vest, Burkina se confruntă cu atacuri jihadiste frecvente, ca și vecinii săi Mali și Niger, o spirală a violenței care pare că nu poate fi stopată.

La începutul lui noiembrie, 40 de angajați ai unei societăți miniere au fost masacrați după ce convoiul lor a fost atacat în estul țării.

Din 2015, atacurile jihadiste din Burkina s-au soldat cu peste 700 de morți și circa 560.000 de refugiați.

Nordul și estul țării sunt afectate în mod special. Ouagadougou, capitala, a fost lovită de trei ori.

Aceste atacuri sunt rareori revendicate, dar sunt atribuite în general grupărilor jihadiste, unele afiliate al-Qaeda și altele grupării Stat Islamic.