Parlamentul de la Bagdad a adoptat marți o nouă lege electorală, aceasta fiind solicitată de către miile de protestatari care au ieșit în stradă începând cu luna octombrie, informează Mediafax citând site-ul agenției de presă DPA.

proteste Irak 2019Foto: Screenshot Al Jazeera via Youtube

Astfel,potrivit noii legi, votul va fi uninominal, ceea ce înseamnă că alegătorii vor putea să voteze parlamentari în mod individual, în loc să voteze liste de partid. De asemenea, noua lege înființează noi districte electorale, cu câte un loc în Parlament pentru fiecare 100.000 de alegători.

Modificarea legislației electorale este una dintre principalele revendicări ale protestatarilor, pe lângă îndepărtarea actualei elite politice. Protestele din ultimele luni au dus la demisia premierului Adel Abdel-Mahdi. Protestatarii mai solicită ca viitorul premier să fie independent din punct de vedere politic și susțin că nu vor accepta un candidat susținut de către partidele politice.

Cel puțin 485 de persoane au murit în urma protestelor din ultimele luni, potrivit activiștilor pentru drepturile omului.