Descoperirea unui tablou pictat de Giovanni Cimabue în bucătăria unei femei de 90 de ani din nordul Franței a uluit lumea artei. Acum, guvernul francez a decis că pictura este o comoară națională și, deși opera a fost vândută la licitație în luna octombrie, autoritățile încearcă să împiedice exportul ei timp de 30 de luni în încercarea de a colecta fonduri pentru a nu înstrăina capodopera, notează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

​Tabloul nesemnat are numai 26 pe 20 de centimetri și se numește „Hristos Batjocorit”. Acesta a fost vândut la licitație pentru suma record de 24 de milioane de euro, devenind cea mai scumpă pictură medievală vândută vreodată în cadrul licitațiilor.

Pictura „Hristos Batjocorit” (Christ Mocked) a stat agățată timp de mai multe decenii în bucătăria unei femei, deasupra plitei. Femeia în vârstă de 90 de ani a decis că vrea să se mute și a chemat un expert care să-i evalueze obiectele din casă. Atunci a fost descoperită pictura.

Deși nu se cunoaște numele cumpărătorului, conform unor rapoarte franceze, lucrarea ar fi fost cumpărată de doi colecționari specializați în artă renascentistă italiană care locuiesc în Statele Unite.

Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, a urmat recomandările Comisiei Franceze pentru Comorile Naționale și a ales să oprească exportul în străinătate, dorind să strângă fonduri pentru ca pictura să poată fi expusă la muzeul Luvru din Paris, alături de altă operă a lui Cimabue, Santa Trinita Maestà.