Președintele rus Vladimir Putin a relansat marți războiul declarațiilor cu Polonia, pe care a acuzat-o că a încheiat o "înțelegere" cu Hitler și a acționat de manieră "antisemită" în zorii celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Într-un discurs susținut în fața unor ofițeri de rang înalt din ministerul rus al Apărării, Putin a susținut că a luat cunoștință de arhive recuperate în Europa de Armata Roșie după 1945 și care ar arăta că mai multe țări, printre care Polonia, au încheiat înțelegeri ascunse cu dictatorul nazist. Acesta nu a prezentat documentele în discuție.

"Ei (polonezii) au încheiat practic o înțelegere cu Hitler. Este clar în documentele din arhive", a spus Putin, care s-a declarat "insultat de maniera în care Hitler și Polonia au discutat așa-zisa chestiune evreiască".

Acesta a adăugat că a citit documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 a promis că va ridica un "frumos monument" la Varșovia pentru liderul nazist după ce acesta a propus să "trimită evreii în colonii în Africa".

Acest ambasador "s-a solidarizat complet cu Hitler", a acuzat Putin, care l-a calificat pe ambasador drept un "ticălos" și "porc antisemit".

Rusia și Polonia au multiplicat în ultimele zile acuzațiile legate de istoria celor două țări.

Diplomația rusă a criticat "retorica agresivă" a Varșoviei, în timp ce diplomația poloneză și-a exprimat "îngrijorarea", acuzând oficiali ruși că "prezintă o imagine falsă a evenimentelor".

Rusia denunță de mai mulți ani țările occidentale că au uitat sacrificiile URSS din al Doilea Război Mondial și cei 27 de milioane de sovietici care au murit atunci.

Vladimir Putin a denunțat vineri o rezoluție a Parlamentului de la Strasbourg privind "memoria europeană", adoptată în septembrie, și care pune pe picior de egalitate comunismul și nazismul.