Pe data de 21 decembrie, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia va răspunde pe măsură la sancţiunile SUA care vizează proiectele TurkStream şi NordStream II. În faţa Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus de la Moscova, Lavrov a spus că o ripostă adecvată necesită timp şi o examinare atentă, potrivit Hurriyet, citat de Rador.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

"Vă asigur că o asemenea inacceptabilă şi flagrantă încălcare a normelor legislaţiei internaţionale, a oricărei diplomaţii şi a bunului simţ nu va rămâne fără răspuns", a declarat Lavrov, răspunzând unor întrebări ale parlamentarilor.

Bugetul pentru apărare, adoptat de Congresul SUA în cursul săptămânii trecute, prevedea sancţionarea companiilor implicate în proiectele Nord Stream 2 şi în TurkStream, sub pretextul că ele vor face ca Europa să depindă de Rusia din punct de vedere energetic.

Proiectul Nord Stream - intrat în funcţiune din 2011 şi având o capacitate anuală de 55 miliarde de metri cubi, transportă în mod direct gazul rusesc spre Germania prin intermediul Mării Baltice. Proiectul Nord Stream 2, lansat de compania rusească Gazprom, este în curs de finalizare şi are aceeaşi capacitate anuală, funcţionând în paralel cu prima conductă. Laolaltă, ele vor asigura necesarul de gaze pentru un sfert din continentul european.

Proiectul TurkStream are o capacitate totală de 31,5 miliarde metri cubi, prima conductă urmând să asigure consumatorilor turci o cantitate de gaze de 15,75 miliarde metri cubi. Cea de-a doua conductă va asigura aceeaşi cantitate de gaze pentru Europa, prin intermediul Turciei.

Pod peste Crimeea

În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat, luni, un controversat pod care leagă Rusia continentală de Crimeea, o peninsulă aflată acum sub ocupaţie rusească. Vizita lui Putin a inaugurat totodată şi transportul feroviar peste pod, prin primul tren de pasageri de la Sankt Petersburg la Sevastopol, cel mai mare oraş din peninsulă, tren care, mâine (24 decembrie), ar urma să traverseze noul pod.

Ucraina, UE şi SUA s-au pronunţat împotriva podului, având o lungime de 19 km., afirmând că peninsula se află sub ocupaţie ilegală.