Rusia testează luni echipamente care ar trebui să îi permită să își izoleze internetul de serverele mondiale și să garanteze funcționarea sa în caz de război cibernetic mondial, în cadrul unei controversate legi care a intrat în vigoare la începutul lui noiembrie, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Este vorba în special de testarea, în poligoane specializate, a mecanismelor de reacție în cazul unor "amenințări" pentru funcționarea stabilă și sigură a internetului în Rusia, potrivit ministerul rus al Comunicațiilor, citat de agenția de stat RIA Novosti.

Utilizatorii internetului "nici măcar nu vor remarca că aceste teste sunt în curs", a asigurat purtătorul de cuvânt al ministerului, Evgheni Novikov.

Potrivit Kremlinului, această lege vizează protejarea "segmentului rusesc" al internetului în cazul deconectării marilor servere mondiale situate în Europa și în Statele Unite. Scopul este să permită serviciilor de stat și rețelei bancare rusești să funcționeze în caz de război sau de atacuri cibernetice masive.

Concret, traficul internet va fi reorganizat astfel încât să se reducă cantitatea de date transmise spre străinătate.

Pentru aceasta, furnizorii de acces la internet vor trebui să instaleze până în 2021, anul următoarelor alegeri parlamentare în Rusia, pe rețelele lor, o infrastructură specială furnizată de autorități dar a cărei natură nu a fost dezvăluită.

Această tehnologie va permite arbitrului rus al telecomunicațiilor, Roskomnadzor, să efectueze o "inspecție profundă a pachetelor" (DPI), respectiv o analiză a întregului trafic care tranzitează prin serverele rusești și să redirecționeze acest flux spre site-uri sau servicii specifice.

Roskomnadzor va avea posibilitatea să direcționeze traficul național sub "controlul său centralizat" în caz de "amenințare la integritatea sa". Concret, va putea bloca direct orice site sau conținut, o sarcină care cădea până acum în sarcina operatorilor.