La sondajul efectuat de agenția rusă de presă Regnum în legătură cu conferința de presă anuală a președintelui Vladimir Putin au răspuns, în mai puțin de 24 de ore, 5.341 de persoane. Conferința de presă în sine a stabilit un nou record - atât în ceea ce privește durata, cât și numărul de întrebări și teme abordate: de la politica globală la problemele personale legate de familie ale președintelui, citează Rador.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

"Liniile directe" ale populației Rusiei cu prima persoană de stat, la fel ca și marea conferință de presă anuală, au devenit deja o tradiție a timpului nostru - cu publicul și anturajul asemănătoare, cu asemănătoarele categorii de întrebări puse, printre care Dmitri Peskov, secretarul de presă al șefului statului rus, a manevrat ca printre aisberguri, cu iscusința diplomatului provenit dintr-o familie de diplomați.

Ce a arătat sondajul nostru? În primul rând, trebuie remarcat gradul de conștientizare a evenimentului în sine (mai mult de 50% dintre respondenți), doar un sfert dintre participanții la sondaj au rămas neinformați în legătură cu conținutul conferinței de presă, iar mai puțin de 1/5 sunt superficial și incomplet informați. Interesul pentru conferința de presă depinde în mod direct de vârsta respondentului: de la 30% - în rândul elevilor, la trei sferturi - în rândul pensionarilor, cu o valoare mediană în jurul vârstei de 40 de ani; și, în dependență inversă față de nivelul de educație, cu un interes maxim (79%) pentru eveniment în rândul persoanelor cu o medie neterminată și de până la 64% în rândul absolvenților instituțiilor de învățământ superior.

În afară de 2/3 dintre funcționarii publici și angajații în mass-media, cel mai mare grad de informare - 3/4 - l-au manifestat persoanele fără un loc de muncă. Un mare interes (70%) pentru eveniment a fost manifestat de cetățenii ortodocși, și un interes relativ mare (57%) - de musulmani. Conferința de presă a președintelui a început la ora prânzului (12:00, ora Moscovei) și a durat patru ore și jumătate, acoperind pauza de masă și cea mai mare parte a după-amiezii.

Cu toate acestea, aproape o treime dintre respondenți au urmărit-o în direct, iar în ceea ce-i privește pe cei care au văzut înregistrarea conferinței, procentul acestora se apropie de 40%. Mulți (aproape 1/5) au fost interesați de conferință, dar nu au găsit timp să o urmărească. Însă numărul celor pentru care conferința de presă nu a prezentat, în general, interes a depășit o treime dintre respondenți.

Dependența interesului pentru eveniment depinde în mod direct de vârstă și atinge media în rândul persoanelor de 50 de ani. Dacă ne uităm la distribuția în funcție de venituri, evenimentul a stârnit interesul maxim al cetățenilor cu venituri medii (77%) și un interes minim în rândul celor cu venituri semnificativ mai mari decât media (47%). Practic nimeni dintre susținătorii partidului "Rusia Unită" nu a ignorat conferința de presă.

Pentru comparație: susținătorii Partidului Comunist din Federația Rusă (K.P.R.F.) au arătat pentru conferință un interes minim, în contextul general, dar oricum un mare interes (61%). Însă conferința de presă în sine a dezamăgit mulți spectatori. Subiectele ridicate au interesat numai aproximativ un sfert dintre respondenți și mai mult de jumătate au rămas indiferenți. Un interes minim a fost manifestat de persoanele cele mai înstărite financiar (70%) și, din nou, de susținătorii Partidului Comunist (68%): aceste categorii de cetățeni se pare că ori nu au auzit răspunsuri la întrebările pe teme care-i preocupă, ori răspunsurile nu au fost cele la care se așteptau.

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că întreaga acțiune a fost regizată - aceasta este cea mai frecventă impresie în ceea ce privește conferința de presă de sfârșit de an a șefului statului rus. Pentru comparație: o zecime consideră că evenimentul este unul clasic și de afaceri, tot atâția respondenți consideră că evenimentul este unul tensionat și inconfortabil, ceva mai mulți - prietenos și degajat.

Minoritatea covârșitoare a participanților la sondaj a remarcat caracterul sclipitor și nivelul intelectual remarcabil al evenimentului. Cu toate acestea, cei care au urmărit conferința de presă nu au remarcat ca aceasta să fi avut un caracter dezinvolt. Mai mult de jumătate dintre cetățenii intervievați au arătat că nu au primit răspunsuri la întrebările de interes pentru ei și doar 13% sunt pe deplin mulțumiți de rezultatele evenimentului.

Semnificativ este faptul că puțini dintre cei mai bogați și dintre cei mai săraci cetățeni participanți la sondaj (13% și, respectiv, 11%) au auzit temele care-i preocupă, în schimb totul a fost pe placul susținătorilor partidului "Rusia Unită". Mulțumirea acestora a depășit indicatorii admiși - 69%, ceea ce reprezintă de cinci ori mai mult decât media în sondaj, deși neinteresant a fost numai pentru 1% din membrii partidului "Rusia Unită" (de 56 de ori mai puțin decât media sondajului).

Concluzia care se poate trage din sondajul-fulger, efectuat de agenția de presă Regnum, se reduce la faptul că, în cazul unui nivel ridicat de informare în legătură cu un eveniment atât de important cum este conferința de presă anuală a șefului statului (iar evenimentul este menit să demonstreze gradul de deschidere pe care-l are puterea și intenția acesteia de a construi un dialog cu societatea) este aceea că nu a fost obținut efectul dorit.

Poporul manifestă interes pentru evenimentul în sine, cu toate că mai mult de jumătate dintre respondenți sunt convinși că acțiunea a fost regizată. Cu toate acestea, există și probleme stringente pentru societate; cu atât mai mult, numărul acestora crește, deoarece și dezamăgirea legată de rezultatele conferinței este foarte mare: mai mult de jumătate din public nu a primit răspunsuri la întrebări curente legate de viața de zi cu zi.

Cu toate reverențele (meritate) în direcția conducerii țării făcut de un anumit subiect al federației, nu s-a putut obține aprecierea cuvenită nici chiar din partea credincioșilor confesiunii predominante în acele locuri. Nu s-a reușit ca comunicarea să fie pusă la un nivel pur uman: sunt puțini marii politicieni din trecut (să nu mai vorbim de contemporaneitate) care să fi fost atât de reținuți în legătură cu problemele vieții sale personale; care contează într-un post atât de înalt.

Este adevărat, dacă există posibilitatea de a îmbunătăți Constituția, multe conveniențe își pierd sensul obișnuit. Iar realitatea este de așa natură încât atât săracii cât și bogați sunt deocamdată obligați să caute singuri răspunsuri la propriile întrebări. În schimb, ne putem bucura pentru susținătorii partidului puterii, care, după cât se parte, dețin o anumită informație, secretă pentru ceilalți.(traducere Rador)