USA Today: Cum a ajuns America de la Barack Obama la Donald Trump într-un deceniu politic ameţitor?

de I.B.     HotNews.ro
Duminică, 22 decembrie 2019, 23:05 Actualitate | Internaţional


Trump si Obama
Foto: Stirile ProTV
Cum s-a ajuns de la Barack Obama la Donald Trump? Cei doi preşedinţi par atât de deosebiţi încât ai fi tentat să ajungi la concluzia că vin din lumi diferite. Dar în unele privinţe importante, Obama a pregătit venirea la putere a lui Trump. A spune că cei doi bărbaţi au venit cu abordări incredibil de diferite ale preşedinţiei este un eufemism dramatic. Pe tot parcursul celor două mandate ale sale, Obama a guvernat cu un profund respect pentru instituţiile guvernamentale şi stabilitatea generală, scrie USA Today, citat de Rador.

Deşi a ajuns la putere cu un mandat puternic din alegerile din 2008, temperamentul său politic l-a determinat să caute poziţii de compromis cu republicanii. În calitate de preşedinte ales, el a plasat doi republicani în cabinetul propriu şi aproape că reuşise să-l coopteze pe al treilea, ceea ce ar fi constituit un nivel de bipartizanat fără precedent. Agenda legislativă a lui Obama a fost construită în mod similar, având în vedere bipartizanatul.

O treime din pachetul său de stimulente economice a fost destinată propunerilor de reduceri fiscale, din care multe fuseseră propuse anterior de republicani, iar planul său de reformă a sănătăţii prelua părţi egale din programul lui Mitt Romney din Massachusetts şi alternativa republicană la iniţiativa lui Bill Clinton pe această temă, din 1993. Ramurile de măslin întinse de Obama republicanilor În timp ce Obama le întindea ramuri de măslin republicanilor, legislatorii republicani le-au refuzat în repetate rânduri.

La o întrunire din ianuarie 2009, republicanii din Camera Reprezentanţilor s-au jurat să devină, potrivit cuvintelor liderului minorităţii John Boehner, "o insurgenţă antreprenorială" care se va bate cu democraţii pe toate fronturile. În acelaşi timp, liderul minorităţii Mitch McConnell a expus un plan similar în Senat. După cum îşi amintea mai târziu senatorul George Voinovich de Ohio, planul republican era tranşant - orice propunere a lui Obama va fi respinsă: "Dacă el era pentru, noi trebuia să fim împotrivă".

Rezistenţa totală a republicanilor în faţa lui Obama s-a dovedit a fi un succes electoral. Candidaţii agresivi aliniaţi la Tea Party au ajutat Partidul Republican să obţină din nou majoritatea în Camera Reprezentanţilor în 2010 şi apoi în Senat în 2014. Pe măsură ce masa republicanilor se orienta tot mai mult spre dreapta, această orientare a acaparat conducerea Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului.

Probleme de rutină de administraţie precum plafonul datoriei au devenit, potrivit cuvintelor lui Mitch McConnell, "ostatice demne a fi folosite pentru şantaj". Atitudinea republicană care a ajuns să se cristalizeze în anii Obama a creat condiţiile pentru venirea preşedintelui Trump. Asemenea predecesorilor săi din Tea Party, din care mulţi sunt acum aliaţii lui principali din Congres, Trump este hotărât să distrugă normele şi procedurile aplicate de precedenţii preşedinţi.

De fapt, preşedinţia lui a arătat că îndelungata stabilitate a funcţiei depindea de multe ori de respectarea normelor şi obişnuinţelor informale de către comandantul-şef. Deşi americanii dispun într-adevăr de un sistem complex de verificări şi contraponderi, precum şi de reguli care creează limite pentru ceea ce pot face liderii politici, se dovedeşte că există multe posibilităţi pentru un preşedinte dispus să spargă tiparele precedente.

Spre deosebire de preşedinţii anteriori, care au încercat să proiecteze o imagine de transparenţă, Trump a făcut opusul - de pildă, refuzând să-şi prezinte veniturile fiscale şi ascunzând jurnalele Casei Albe pentru oaspeţi. În vreme ce Obama avea drept obiectiv bipartizanatul, Trump a dat curs planului Tea Party, folosind cele mai extreme şi radicale elemente ale coaliţiei sale politice. În loc să caute punctele de convergenţă, el vrea să divizeze.

În loc să se îndrepte spre mijloc pentru a câştiga de partea sa mai mulţi americani, el a aţâţat furia bazei sale printr-o serie de mitinguri politice partizane care au făcut din preşedinţia lui o extensie a propriilor campanii electorale. În loc să le întindă mâna liderilor opoziţiei, el îi ia în zeflemea pe Twitter. Preşedintele i-a acuzat pe unii din adversarii săi politici chiar de trădare, crimă care poate duce la pedeapsa capitală.

Iar în noaptea în care Camera Republicanilor l-a trimis în judecată, el i-a atacat pe democraţii "depravaţi" şi "fărădelege" la un miting din Michigan. "Nebunii de democraţi ai lui Nancy Pelosi din Cameră şi-au pus singuri o eternă marcă a ruşinii", a spus el. "Ei sunt cei care ar trebui suspendaţi, fiecare din ei". Dezinformare ca în Vestul Sălbatic Aceste schimbări drastice de la Washington sunt oglindite la nivelul naţiunii.

Dacă unele elemente ale presei de informaţii au devenit mai făţiş partizane din timpul lui Obama, acest proces a fost în mod clar accelerat în anii lui Trump. Reţele ca Fox News şi-au asumat cu mult mai multă siguranţă statutul de instrumente ale partidului, personalităţi de marcă precum Sean Hannity făcând campanie făţişă pentru preşedinte la scrutinul de la mijlocul mandatului şi coordonându-şi acţiunile cu oficialităţi ale administraţiei referitor la răspunsul la diverse scandaluri.

În condiţiile în care mediile sociale precum Twitter şi Facebook şubrezesc filtrele, spaţiul public comun a devenit tot mai mult un fel de Vest sălbatic al informaţiilor şi dezinformării. Din nou, criza ecosistemului mediatic era demult declanşată în timpul preşedinţiei Obama, dar el a încercat să o combată. A refuzat să ia decizii bazat pe "zgomotul" zilei şi a fost atent la felul în care se prezenta în ochii publicului.

De curând, fostul preşedinte i-a avertizat pe candidaţii democraţi să decupleze camera ecoului media, despre care crede că le întunecă judecata liderilor. Dimpotrivă, preşedintele Trump s-a cuplat deplin. S-a ridicat la putere prin exploatarea vicleană a lumii instabile a depeşelor de ştiri şi mediilor sociale şi, în calitate de preşedinte, şi-a exacerbat toate înclinaţiile cele mai alarmante. Şi nu este singurul.

Organizaţii politice şi blocuri elective care nu fuseseră mulţumite de direcţia pe care a dat-o ţării Obama s-au mobilizat în jurul lui Trump pe care îl consideră un campion şi un corectiv, iar el a fost bucuros să joace acest rol. În vreme ce Obama a salutat schimbările sociale, îmbrăţişând în final chiar şi legalizarea căsătoriilor gay, Trump s-a folosit în schimb de anxietăţile conservatorilor religioşi.

În vreme ce Obama a lansat programul Dreamer şi a încercat să încheie un acord pentru crearea unei modalităţi de obţinere a cetăţeniei pentru milioanele de imigranţi clandestini, Trump a promis să schimbe macazul într-o multitudine de feluri, de la interzicerea primirii imigranţilor din ţări musulmane până la ridicarea unui zid la frontiera mexicană. Şi în vreme ce alegerea lui Obama în calitate de prim preşedinte africano-american a însemnat pentru mulţi triumful suprem al diversităţii rasiale, preşedinţia lui Trump a însemnat renaşterea unui curent puternic de naţionalism alb.

În multe privinţe, America lui Obama şi America lui Trump dau impresia că ar fi ţări diferite. Dar de fapt ele sunt legate una de alta, ca un fel de extensie a celei de-a treia Legi a lui Newton dincolo de domeniul fizicii, asupra politicii: fiecare acţiune declanşează o reacţie egală şi opusă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3432 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  E simplu (Duminică, 22 decembrie 2019, 23:37)

  Traian2015 [utilizator]

  Trump folosește Tweeter prin care comunică zilnic cu zeci de milioane de simpatizanți. De asemenea, mesajele pot fi comentate. Neutralizează astfel presa care e disperata de această situație și vede in Trump cel mai mare dușman.
 • -2 (22 voturi)    
  Am trait sa o vad si pe-asta... (Luni, 23 decembrie 2019, 0:29)

  Bibishor [utilizator]

  ...USA cu un presedinte pus de rusi...S-a intors lumea pe dos....
  • +9 (9 voturi)    
   Mai lasă draqul (Luni, 23 decembrie 2019, 3:24)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Bibishor

   Scateia , tot același ziar de 70 de ani
   • 0 (2 voturi)    
    Scanteia o citesti tu.... (Marţi, 24 decembrie 2019, 22:06)

    Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    .... cu toti interlopii, manelistii, PSD-isti comunisti si toata sleahta care a mai ramas sa moara de foame in Romania
 • +2 (4 voturi)    
  Destul de ușor de înțeles (Luni, 23 decembrie 2019, 7:46)

  BEDE [utilizator]

  Ce a realizat practic Obama? Chiar nu prea văd? Aceleași mesaje politic-corecte de un umanism găunos și cm fără rezultate practice... La care se mai adaugă și faptul că el a nimerit să fie în perioada de criză.
  Atunci l-au votat pe Trump pentru că avea un alt mesaj. Mai ales un mesaj cumva mai naționalist, să le crescă mândria americanilor. Ideea că face un zid la granița cu Mexicul ca să oprească fluxul de imigranți a fost ceva care i-a atras voturi.
  Dar, altfel, ca persoană nu-mi este deloc simpatic. Prea imprevizibil și cu vorbe și gesturi necugetate.
  Totuți, cum-necum, cu războiul comercial cu China el va rămâne în istorie ca unul care a făcut ceva deosebit - cât de bine sau de rău, rămâne încă de văzut...
  Dar, prin ce oare s-au remarcat Obama sau Clinton? Chiar nu prea pot spune ce anume au făcut mai notabil vreunul dintre ei. În afară de faptul că Bill Clinton s-a făcut de râs în fața națiunii cu problemele lui sexuale, mai ales încercând să mintă cum că ar fi un om moral...
 • -3 (5 voturi)    
  Destul de simplu: (Luni, 23 decembrie 2019, 10:08)

  John M. [utilizator]

  Democratii au ignorat faptul ca "America nu e gata pentru o femeie president", care e un crez larg raspandit, si 2) analfabetii care l-au votat pe Trump au crezut ca daca omul de cazinou are bani, poate le arata si lor cum sa se imbogateasca, dar ei tot la 3 salarii distanta de faliment au ramas.
 • +2 (4 voturi)    
  Diferentele (Luni, 23 decembrie 2019, 12:18)

  Gigi Kent [utilizator]

  Sincer, problemele de politica interna ale USA ma lasa rece. Ma intereseaza doar politica externa.

  Obama a fost un PR-ist (posterboy) scarbos care a lasat lumea incurcata in foarte multe conflicte (primaverile arabe, ISIS).

  Cum necum Trump pare mai putin dispus sa intre in conflicte noi sau sa le continue pe cele vechi. Iar in legatura cu razboaiele lui comerciale cu China mai ales deocamdata bursele arata bine. Deci nici aici nu am a ma plange.
 • -1 (1 vot)    
  Nevestele (Luni, 23 decembrie 2019, 17:18)

  Joseph18 [utilizator]

  DIFERENTA cea mai MARE dintre cei doi presedinti ai USA se poate observa privind spre sotiile lor,

  1 - Melania Trump este un designer sloven-american de bijuterii și ceasuri și fost MODEL, [asa cum se poate vedea la aceasta adresa in limba romana]:

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Melania_Trump


  2 - Michelle Obama este avocata si devotata, dar nu a fost MODEL

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Michelle_Obama

  PS
  Cate despre nevasta lui Clinton, deci Hillary, dansa pare sa fie UNICAT...
 • +1 (3 voturi)    
  Radicalism (Luni, 23 decembrie 2019, 17:35)

  Setalcott [utilizator]

  Diferentele substantiale sunt nule, dar progresimea nu concepe alternanta reala la putere

  https://www.youtube.com/watch?v=lxnBnvqJ8iw


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by