​​Rovaniemi, capitala provinciei Laponia, Finlanda, este pe lângă o atracție turistică pentru pasionații de peisaje magnifice și schi, casa oficială a Crăciunului. Totuși, orașul a trecut prin vremuri mult mai negre în timpul celui de-al doilea război mondial, potrivit CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Povestea orașului Rovaniemi s-a născut dintr-o combinație de conflict și magia uneia dintre cele mai importante sărbători de pe planetă. Pe lângă asta, aici s-a format încă de acum mulți ani o conexiune specială între oameni și animale. Indigenii din această zonă au format o strânsă legătură cu renii, animale specifice pentru sărbătoarea de Crăciun. Renii erau singura companie a indigenilor care duceau lupte grele pentru supraviețuire în condițiile în care iernile erau extrem de aspre. Mai mult de atât, respectul față de aceste animale era mare deoarece de ele se foloseau indigenii pentru transport, hrană sau îmbrăcăminte.

Din păcate, Rovaniemi nu a fost mereu un loc în care pacea domnește. Înainte de cel de-al doilea război mondial, orașul s-a dezvoltat masiv datorită rezervelor de aur. Este și motivul pentru care germani l-au atacat și distrus în proporție de 90%. După război, Alvar Aalto, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți finlandezi, a reconstruit orașul. Văzut de sus, orașul are forma unui ren, fiind strâns legat de relația om-animal.

După vizita soției președintelui american Rooselvelt, căreia i-a fost construită o cabană în doar o săptămână, în jurul acestei cabane s-a dezvoltat un parc tematic de Crăciun. Tot aici s-a deschis și oficiul poștal al lui Moș Crăciun care primește mii de scrisori în această perioadă. Rovaniemi oferă o gamă variată de activități. De la sporturi extreme, până la concedii de familie pe tematica Crăciunului, acest oraș a reușit ce multe alte orașe au eșuat: o revitalizare postbelică într-o zonă arctică care nu este preferată de turiști.