Președintele Donald Trump a fondat în mod oficial o armată spațială - Forțele spațiale americane, odată cu ratificarea legii finanțării armatei, relatează AFP.

Trump, Starea NatiuniiFoto: Captura YouTube

”Spaţiul esre noul front de război”, a spus președintele la ceremonia de promulgare. ”Este ceva incredibil. Este un pas mare”, a adăugat el.

Dragă președintelui american, care inițial a întâmpinat rezistență în interiorul Pentagonului, armata spațială devine a șasea ramură a forțelor armate americane, după Aramată, Forțele aeriene, Marina americană, Infanteria marină și Garda de Coastă.

”Dependența noastră de echipamentele spațiale a crescut mult și a devenit un teren de război”, a spus ministrul Apărării, Mark Esper.

”Menținerea dominației americane asupra acestui teren este acum misiunea Forțelor Spațiale ale Statelor Unite”, a adăugat el.

Dominația Statelor Unite în spațiu este amenințată de China și Rusia care fac progrese în dezvoltarea tehnologiei.

Ameninţările variază de la bruiajul comunicaţiilor şi al sateliţilor GPS până la lovitura unei rachete sol-aer împotriva unui satelit, testată cu succes de China în 2007, potrivit Pentagonului.

În august, preşedintele american a creat deja un comandament militar al spaţiului, denumit Spacecom, care a devenit al 11-lea comandament militar al Pentagonului, echivalent de exemplu cu Centcom, responsabil cu operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, sau Southcom, însărcinat cu America Latină.

Activităţile administrative şi operaţionale ale Pentagonului sunt clar separate în două categorii: recrutarea, pregătirea şi gestionarea revenind ramurilor armatei, în timp ce lupta este plasată sub responsabilitatea comandamentelor militare.

Forţa Spaţiului va fi alcătuită iniţial din 16.000 de militari şi civili care se ocupă deja de operaţiuni legate de spaţiu în cadrul forţelor aeriene ale SUA, a declarat Barbara Barrett, secretarul US Air Force.

Scopul este integrarea progresivă a militarilor şi civililor responsabili de spaţiu în armata terestră şi marina SUA, a precizat ea.

Bugetul este în prezent unul limitat, aproximativ 40 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2020, destinați pentru înființarea Forțelor Spațiului. Congresul a acordat Pentagonului 18 luni pentru a încheia procedurile.

Citește și:

Administraţia Donald Trump va crea Forţa militară spaţială până în anul 2020