Moscova și Kievul au semnat un protocol de acord privind tranzitul gazului rusesc pentru Europa prin Ucraina, au anunțat vineri grupul rus Gazprom și președinția ucraineană, scrie AFP.

GazpromFoto: Gazprom

"Părțile rusă și ucraineană au semnat un protocol de acord privind prelungirea tranzitului de gaz", a anunțat un purtător de cuvânt al Gazprom, fără a oferi detalii legate de conținutul acordului.

Președinția ucraineană a confirmat pe pagina sa de Facebook un "acord final privind tranzitul de gaz", adăugând că detaliile vor fi dezvăluite sâmbătă.

Actualul contract expira în 31 decembrie. În cazul unui eșec al negocierilor, aprovizionarea Europei cu gaz ar fi putut fi afectată chiar dacă țările vizate, care nu au uitat lecția conflictelor ruso-ucrainene din anii 2000, și-au umplut rezervoarele cu gaze naturale.

După negocieri trilaterale joi, la Berlin, între Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, la capătul cărora s-a ajuns la un acord de principiu, discuțiile au continuat vineri la Minsk (Belarus).

Relațiile ruso-ucrainene s-au degradat considerabil din 2014 cu anexarea Crimeii de către Moscova și începutul războiului din estul Ucrainei.

Dacă Europa rămâne foarte dependentă de gazul rusesc (35% din consum), continentul este mult mai puțin dependent acum de tranzitul ucrainean, care s-a redus cu 40% în ultimii 15 ani, în urma conflictelor pe această temă dintre Kiev și Moscova (2006, 2009).