Polonia sfidează din nou Bruxellesul: Camera deputaților a aprobat vineri o lege care permite sancționarea judecătorilor care se opune reformelor judiciare, un proiect denunțat de opoziție drept o amenințare la adresa statului de drept, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votul a venit la doar câteva ore după ce Comisia Europeană a cerut Varșoviei să suspende aprobarea proiectului și să consulte experții internaționali.

Proiectul a fost adoptat cu 233 voturi pentru, 203 împotrivă și 10 abțineri.

Acest text a fost pregătit în procedură de urgență de partidul conservator PiS la putere în Polonia, ca reacție la primele decizii ale Curții de Justiție a UE (CJUE) și a Curții supreme poloneze.

Ministrul polonez al Justiției Zbigniew Ziobro a afirmat că această lege "protejează și restabilește starea normală în justiția poloneză".

"Această lege protejează statul de drept democratic" împotriva puterii absolute a judecătorilor care provoacă "haos, anarhie și ilegalitate", a susținut Ziobro.

Acesta a afirmat că ultimele decizii ale Curții supreme pun în discuție competențele anumitor judecători (cei numiți de noul Consiliu superior al magistraturii) de a pronunța decizii valide și a acuzat magistrații contestatari că nu apără interesele cetățenilor ci pe cele ale „castei” lor.

Imediat după publicare, proiectul a stârnit critici virulente în mediile judiciare, care se tem pentru independența lor, precum și importante proteste de stradă.

Textul inițial a fost amendat, dar amenință în continuare excluderea judecătorilor Curții supreme care contestă competența magistraților desemnați de un organism considerat politizat de opoziție.

Cu câteva ore înainte de vot, vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu statul de drept, Vera Jourova, a lansat un avertisment liderilor polonezi.

Într-o scrisoare adresată președintelui, premierului și președintelui Parlamentului, Jourova "încurajează puternic autoritățile poloneze să consulte Comisia de la Veneția asupra acestui proiect și invită toate instituțiile să nu continue procedurile asupra noului proiect înainte de toate consultările necesare cu părțile implicate".

Miercuri, mii de polonezi au manifestat în sute de orașe împotriva proiectului de lege.

Marți, Curtea Supremă a calificat acest text drept unul care riscă, în timp, să scoată Polonia din UE.

Președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, a comparat legislația cu cea introdusă ilegal de regimul comunist al generalului Jaruzelski în 1981 pentru a impune starea de asediu și pentru a controla toate instituțiile, în special tribunalele.

Intrarea în vigoare a legii riscă să fie întârziată cu circa o lună de Senat, unde conservatorii nu au majoritatea absolută, dar camera superioară nu se poate opune celei inferioare, care are ultima decizie.