Deputații britanici și-au dat vineri acordul inițial asupra acordului Brexit al premierului Boris Johnson, care pavează calea pentru ieșirea Regatului Unite din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, relatează AFP.

Boris JohnsonFoto: Captura video

După trei ani de criză și blocaje după referendumul din 2016, liderul conservator a câștigat alegerile din 12 decembrie, ceea ce a deschis calea spre îndeplinirea promisiunii de a implementa Brexit, aprobat cu 52% de către britanici în iunie 2016.

La 8 zile după, Camera Inferioară a Parlamentului s-a reunit într-o sesiune extraordinară vineri pentru a începe adoptarea procesului înainte de vacanța de Crăciun. Procesul a fost aprobat cu 358 de voturi pentru și 234 împotrivă proiectul de lege care transformă în lege acordul de divorț negociat cu Bruxelles-ul.

”Suntem cu un pas mai aproape de Brexit”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

După acest vot, textul trebuie să fie obiectul dezbaterilor detaliate începând cu 7 ianuarie, iar guvernul speră ca adoptarea finală să fie făcută pe 9 ianuarie. Odată ce Regina aprobă, nu mai rămâne decât ca Parlamentul European să îl ratifice astfel încât Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după 47 de ani de viață comună și un divorț amânat de trei ori.