Premierul Justin Trudeau face apel la Washington să refuze orice acord comercial cu Beijingul dacă acesta nu prevede eliberarea a doi canadieni deținuți de China, relatează AFP.

Trump TrudeauFoto: Flickr

Michael Kovrig, un fost diplomat, și consultantul și omul de afaceri Michael Spavor, specialist în Coreea de Nord, au fost arestați pe 10 decembrie 2018 de poliția chineză. Ei se află în închisoare de atunci.

Procedura care îi vizează pe cei doi canadieni este percepută în țara lor ca o reacție la arestarea la Vancouver cu câteva zile înainte a unui lider Huawei, Meng Wanzhou, la cererea Statelor Unite. Ottawa consideră reținerea lor ca fiind” arbitrară”.

Întrebat joi dacă un acord Beijing-Washington ar putea debloca situația, Trudeau a spus, în timpul unui interviu la canalul din Quebec TVA, ”sperăm”.

”Le spunem că Statele Unite nu ar trebui să semneze un acord final și complet cu China dacă nu reglează problema Meng Wanzhou și a celor doi canadieni”, a adăugat premierul.

Întrebat pe subiect, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Afaceri Externe a spus vineri că ”situația dificilă” a relațiilor China-Canada este ”în întregime responsabilitatea” Canadei. Canada ”ar trebui imediat să elibereze pe doamna Meng Wanzhou și să îi permită să se întoarcă în China”, a spus Geng Shuang într-o conferință de presă.

Acesta nu a spus dacă Washington a cerut Beijing să elibereze doi canadieni, dar a cerut Ottawa să nu se alieze cu alte țări pentru a pune presiune asupra guvernului chinez, avertizând că ”se poate arde”.

Trudeau, criticat de opoziție pentru modul în care a gestionat dosarul, a asigurat că guvernul său lucrează ”aproape în fiecare zi pentru a face China să înțeleagă că trebuie să îi elibereze pe cei doi canadieni”.

China a anunțat vineri un acord comercial cu Statele Unite, care include o reducere "etapizată" a drepturilor vamale americane care vizează importurile chinezești și afectează economia mondială, scrie AFP.

"Cele două țări au ajuns la o identitate de vederi asupra textului unui acord economic și comercial preliminar", a anunțat în fața presei un ministru adjunct al Comerțului, Wang Shouwen, care a adăugat că cele două părți urmează să semneze acordul.

Tot vineri, președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite renunță să mai impună duminică o nouă salvă de tarife pentru importuri de bunuri chinezești de 160 miliarde de dolari.

China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane, taxe ce urmau să intre în vigoare duminică, după anunțul făcut vineri de Beijing și Washington privind încheierea unui „armistițiu” în războiul lor comercial, scrie AFP.

Citește și: