Un tribunal spaniol l-a decăzut din funcții pentru 18 luni pe președintele regiunii Catalonia, independentistul Quim Torra, pentru nesupunere față de comisia electorală, a anunțat justiția într-un comunicat, potrivit Rador.

Quim TorraFoto: Captura YouTube

Decizia curții superioare de apel a Cataloniei nu este executorie imediat, dl Torra putând face apel. Dar dacă ea este confirmată de Curtea Supremă spaniolă, ea l-ar putea costa postul, pentru că a refuzat să scoată emblemele separatiste de pe fațada sediului guvernului regional, în timpul campaniei pentru alegerile legislative din aprilie.

Revocarea președintelui ar provoca o nouă criză în Catalonia agitată de mișcarea separatistă de ani de zile și ar putea duce la noi alegeri regionale. Curtea Supremă de apel, cea mai înaltă instanță judiciară în fiecare din regiunile Spaniei, constată în decizia sa că “acuzatul a refuzat cu obstinație și în mod repetat să asculte” de comisia electorală. Comisia i-a ordonat în martie să retragă pancartele și emblemele separatiste pe care le-a agățat pe fațada "Generalitat" când și-a preluat funcțiile în 2018.

“Da, nu am ascultat”, a recunoscut dl Torra la proces. “Dar pentru că era imposibil să asculți un ordin ilegal”, a adăugat el, prevalându-se de libertatea de exprimare.