Condamnat în octombrie la o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru revoltă și delapidare de fonduri publice, independentistul catalan Oriol Junqueras, ales în mai în Parlamentul European, ar fi trebuit eliberat, a apreciat joi justiția europeană, potrivit Rador care citează France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul vicepreședinte al guvernului regional catalan, independentistul Oriol Junqueras, trebuie să poată beneficia de imunitatea sa de ales european. Justiția europeană i-a dat dreptate, joi, 19 decembrie, în vreme ce independentistul catalan, ales în mai în parlament, este în continuare în închisoare.

“Persoanele care, la fel cu dl Junqueras, sunt aleși membri ai Parlamentului European, beneficiază, de la anunțarea rezultatelor, de imunitate pe timpul mandatului având în vedere calitatea de membru și prevăzută la articolul 9, alineatul doi, din protocol”, afirmă sentința.

Plasat în arest provizoriu pe 2 noiembrie 2017, Oriol Junqueras a fost condamnat pe 14 octombrie 2019 de Curtea Supremă spaniolă la 13 ani de închisoare cu executare pentru revoltă și delapidare de fonduri publice în cadrul referendumului din 1 octombrie 2017, declarat ilegal de Madrid. Din acest motiv, Curtea Supremă spaniolă a refuzat să-l lase să iasă din închisoare pentru a participa pe 2 iulie la sesiunea constitutivă a Parlamentului European.

Dacă justiția spaniolă considera necesară menținerea alesului în arest provizoriu, ea ar fi trebuit să „ceară în cel mai scurt timp ridicarea acestei imunități Parlamentului European”, arată sentința dată de Curtea de Justiție a UE joi.

Această decizie privind imunitatea “este valabilă pentru toți aleșii europeni și deci pentru ceilalți doi independentişti aleși în mai, Carles Puigdemont și Toni Comin, care trăiesc în Belgia, a precizat Curtea.