Reuniunea care a avut loc joi între guvern şi partenerii sociali nu a permis să se ajungă la un compromis în ceea ce priveşte reforma pensiilor, contestată de peste două săptămâni, şi grevele şi manifestaţiile vor continua, a anunţat liderul sindicatului CGT, aflat în fruntea mişcării de protest, relatează AFP.

greva FrantaFoto: Captura video

La rândul său, premierul Edouard Philippe a apreciat că discuţiile au permis ''progrese'' şi a anunţat că îi va reuni din nou pe partenerii sociali ''în primele zile ale lunii ianuarie'', potrivit Agerpres.

Muncitori la calea ferată, profesori, funcționari, avocați, magistrați se opun noului sistem universal de pensii - emblematic pentru președintele Emmanuel Macron - și încearcă să facă o nouă demonstrație de forță pentru a convinge guvernul să renunțe, în contextul în care guvernul este deja slăbit de demisia arhitectului proiectului, Jean-Paul Delevoye, suspectat de conflict de interese.

Pe 5 decembrie, în prima zi de grevă, peste 800.000 de oameni au protestat în Franța. Au fost mai puțin de jumătate pe 11, dar marți pentru prima dată, toate sindicatele au demonstrat, inclusiv Confederația Democratică Franceză a Muncii, despre care Macron spera să adopte reforma.

În același timp, cu câteva zile înainte de finalul anului, grevele nelimitate continuă, în special la metroul din Paris și la căile ferate, când începe perioada de examene pentru studenți.

Penele de curent din sud-vest și centru-est au fost de asemenea revendicate de către sindicatul Confederația Generală a Muncii, care amenință cu ”pene dintre cele mai masive”.

”Va trebui să merg”, între Paris și o suburbie din vest, spune Clément Lefèbvre, 20 ani, un student la jurnalism. ”Săptămâna aceasta sunt examene, trebuie să aranjăm pentru a putea ajunge la timp”.

Jumătate din liniile de metrou sunt total închise, provocând blocaje de kilometri în trafic în Paris și în suburbii. Rata grevelor crește la SNCF, operatorul de transport feroviar, dar și printre profesori.

Situația nu este așteptată să se îmbunătățească în timp ce se apropie sărbătorile de la sfârșitul anului. ”Vor sta francezii pe peroane de sărbătorile de Crăciun”, se întreabă cotidianul Le Figaro (de dreapta).

Potrivit sondajului companiei Harris Interactive pentru RTL și AEF, 62% dintre francezi sprijină greva, chiar dacă le-ar plăcea un ”armistițiu de Crăciun”.

”Armistițiul este esențial, francezii au nevoie să se odihnească. Sunt îngrijorat de starea de exasperare și oboseală în special în regiunea pariziană”, a spus ministrul Sănătății, Agnès Buzyn.