Un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a fost ucis joi și alte cinci persoane rănite în urma unui atac comis de un bărbat înarmat în apropiere de sediul serviciului secret din centrul Moscovei, au anunțat joi autoritățile, care au afirmat că suspectul a fost "neutralizat", relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un necunoscut a deschis focul în apropiere de nr 12 strada Bolșaia Lubianka, există răniți. Identificarea lor este în curs, criminalul a fost neutralizat", a precizat biroul de presă al FSB.

"Un agent al serviciului este mort", a precizat ulterior sursa citată. Ministerul Sănătății a vorbit și el de cinci răniți, după ce anunțase anterior că doi agenți ai FSB aveau "răni extrem de grave".

Termenul "neutralizat" înseamnă în general în jargonul rusesc că atacatorul a fost ucis.

Ziariști AFP prezenți la locul incidentului au auzit un foc de armă în jurul orei 17,15 GMT (19,15 ora locală) iar forțele de ordine au ordonat presei și trecătorilor să se îndepărteze.

Cartierul a fost închis de poliție.

Incidentul a intervenit la câteva ore după sfârșitul marii conferințe anuale de presă a președintelui Vladimir Putin. Potrivit agenției RIA Novosti, președintele a participat ulterior la o ceremonie în onoarea forțelor de ordine.

Focurile de armă au avut loc în apropierea cartierului general al FSB, serviciul federal de securitate, unul dintre moștenitorii KGB-ului sovietic, în plin centrul al Moscovei, la zece minute de mers pe jos de Piața Roșie și de Kremlin.

Vladimir Putin a condus FSB între 1998-1999 și avea biroul în această clădire.

Un martor interogat de AFP a spus că a văzut un polițist "care părea mort".

Rusia a fost teatrul a numeroase atentate în anii 2000, în legătură cu războiul din Cecenia împotriva partizanilor independenței și apoi a rebeliunii islamiste care a însângerat Caucazul de Nord.

În 2010, un dublu atentat sinucigaș a avut loc în metroul din Moscova. Una dintre explozii a avut loc în stația de metrou Lubianka, în imediata apropiere a sediului FSB.