Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin: președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că rămășițele revoluționarului bolșevic, conservate într-un mausoleu în Piața Roșie din Moscova, nu trebuie mutat, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"După mine, nu trebuie atins. Cu atât mai puțin cu cât viața și destinul multor oameni rămân (...) legate de reușitele trecutului, de anii sovietici", a afirmat Vladimir Putin, întrebat despre acest subiect în cadrul conferinței anuale de presă.

Chestiunea mausoleului lui Lenin, inaugurat după moartea sa în 1924, este foarte controversată în Rusia unde partidul comunist constituie prima formațiune de opoziție din Parlament. Potrivit unui sondaj al centrului VTsIOM din 2017, peste 60% dintre ruși consideră că rămășițele lui Lenin trebuie mutate și îngropate.

Joi, Vladimir Putin a criticat însă politica lui Lenin după revoluția din 1917, apreciind că acesta "nu a fost un om de stat ci un revoluționar".

În condițiile în care guvernul țarist era "foarte centralizat și unit", Lenin a propus "o confederație cu dreptul de a ieși", unde popoarele trăiau în diferite teritorii.

"Dar repartiția acestor teritorii nu corespundea întotdeauna cu locurile de viață tradiționale ale acestor popoare", a spus Putin, care a susținut că această politică a creat "peste 2.000 de puncte problematice" care persistă și azi "în toată fosta URSS și în Rusia".

Vladimir Putin a criticat și faptul că, în perioada URSS, viitorul țării a fost legat doar de partidul comunist.

"Partidul a început să se prăbușească și țara a căzut cu el (...) A fost o eroare fundamentală în construcția statului", a afirmat Putin.