Premierul scoțian Nicola Sturgeon a cerut joi guvernului britanic să "negocieze și să accepte" organizarea unui nou referendum pentru independență, asigurând că Scoția nu dorește Brexitul programat la finalul lui ianuarie, scrie AFP.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

"Cerem astăzi guvernului britanic să negocieze și să accepte transferul de putere care să autorizeze Parlamentul scoțian să organizeze un referendum pentru independență", a declarat Sturgeon, într-o conferință de presă.

Un "dosar constituțional și democratic" de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoțian, prezintă liniile mari ale acestui proiect.

Partidul naționalist scoțian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câștigat săptămâna trecută, la alegerile legislative, 47 dintre cele 59 de circumscripții din regiune.

"Scoția a spus foarte clar săptămâna trecută că nu vrea ca guvernul conservator să o scoată din UE", a subliniat Sturgeon.

La un prim scrutin de acest gen, organizat în 2014, 55% dintre scoțieni au decis să rămână sub coroana britanică. Dar Brexitul a schimbat de atunci datele: spre deosebire de restul Regatului Unite, care a votat în proporție de 52% în 2016 pentru ieșirea din UE, Scoția a votat în proporție de 62% pentru blocul comunitar.

Premierul Boris Johnson a afirmat în mai multe rânduri că se opune la un nou referendum, afirmând că un astfel de eveniment nu poate avea loc decât "o dată pe generație".