India și China sunt cele două țări în care poluarea apei, aerului și de la locul de muncă ucide cei mai mulți oameni, provocând 2,3, respectiv 1,8 milioane de decese în 2017, potrivit unui raport publicat miercuri, relatează AFP.

PoluareFoto: Stirile ProTV

Țările în curs de dezvoltare și cele bogate se află în topul celor mai 10 afectate state de poluare, potrivit raportului Alianței Globale privind Sănătatea și Poluarea, care estimează că poluarea este responsabilă pentru 15% din decesele anuale la nivel global. India și China sunt urmate de Nigeria, Indonezia și Pakistan. Statele Unite e pe poziția a 7-a, cu 200.000 de decese anuale, dintr-o populație totală de 325 de milioane locuitori.

„Acest raport ne reamintește că poluarea este o criză globală”, a afirmat Rachel Kupka, directorul executiv al organizației care a întocmit raportul. „Nu contează unde locuiești, poluarea te va găsi”, a mai declarat aceasta.

Ca procent din populație și nu cifră absolută, Ciadul, Republica Centrafricană și Coreea de Nord au înregistrat cea mai mare rată a deceselor, cu 287, 251, respectiv 202 decese anuale la suta de mii de locuitori.

Lipsa tratării apei, contaminarea aerului în interiorul locuințelor cât și în spațiul liber și poluarea cauzată de automobile se află printre cauzele principale ale poluării. Fumul, gazele, expunerea la particule fine și otrăvirea cu plumb cauzează cele mai multe decese la locul de muncă.

La capătul celălalt al clasamentului se află cele 5 țări ale Peninsulei Arabe.