Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat legea care prelungește statutul special al regiunilor Donețk și Lugansk, din estul țării, până la finalul anului 2020, a informat miercuri Parlamentul de la Kiev, citat de site-ul agenției ruse de presă TASS, citat de Mediafax.

Presedintii autoproclamatelor republici populare Donetk si Luhansk sarbatoresc 5 ani de la crearea lorFoto: Agerpres

Legea a fost votată de Parlament pe 12 decembrie. Inițiatorii proiectului au susținut că extinderea statutului special al regiunilor este necesară deoarece „adoptarea sa semnifică angajamentul pentru rezolvarea în mod pașnic a problemei din Donbas”.

Legea privind acordarea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk a intrat în vigoare pentru prima dată în octombrie 2014 și aplicarea sa a fost prelungită în repetate rânduri de către parlamentari. Legea urma să expire pe 31 decembrie 2019.

Documentul stipulează că prevederile privind statutul special vor intra de facto în vigoare după organizarea de alegeri în Donbas și după retragerea trupelor din regiune.

Potrivit Acordurilor de la Minsk privind detensionarea situației din estul Ucrainei, Kievul va trebui să realizeze o reformă constituțională, prin care statutul special al celor două regiuni să fie înscrisă în Constituție.