Ilham Tohti, profesor universitar uigur încarcerat pe viață în China, este laureatul din 2019 al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Fiica sa Jewher Ilham a fost cea care a primit, miercuri, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, de la președintele PE, David Sassoli, prestigiosul premiu.

Ilham Tohti, laureatul Premiului Saharov al Parlamentului EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Ilham Tohti (50 de ani), un economist care luptă pentru drepturile minorității uigure, este în prezent condamnat la închisoare pe viață în China, în urma unor acuzații de separatism.

El a fost desemnat de către liderii politici ai Parlamentului European drept câștigătorul Premiului Saharov pe 2019. Anunțând laureatul, președintele PE, David Sassoli, a declarat: „Sunt foarte încântat să anunț că Parlamentul European l-a ales pe Ilham Tohti laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire. Tohti și-a dedicat viața luptei pentru drepturile minorității uigure din China. În ciuda faptului că este un susținător al moderației și împăcării, a fost condamnat la închisoare pe viață, în urma unui proces spectacol, în 2014. Prin acordarea acestui premiu, îndemnăm cu tărie guvernul chinez să îl elibereze pe Tohti și cerem respectarea drepturilor minorităților în China.”

Ceremonia de decernare a premiului, constând într-un certificat și 50.000 de euro, a avut loc miercuri în plenul reunit de la Strasbourg. Ilham Tohti a fost reprezentat în cadrul ceremoniei de către fiica sa, Jewher Ilham. Aceasta a declarat că nu mai știe nimic despre tatăl său din 2017.

Parlamentul European, despre laureat:

„Ilham Tohti este un susținător al dialogului și cere implementarea legilor privind autonomia regională în China. În 2014, a fost condamnat la închisoare pe viață în urma unor acuzații legate de separatism. În ciuda acestui fapt, rămâne un susținător al moderației și împăcării. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost închiși într-o rețea de lagăre de internare”.

Pe lista finaliștilor din acest an au mai fost trei apărători brazilieni ai drepturilor omului și un grup de studente din Kenya care au creat o aplicație menită să ajute femeile care au suferit de pe urma mutilării genitale.

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este decernat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost creat în anul 1988 pentru a recompensa persoane și organizații care militează pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

În 2018, premiul a fost acordat cineastului ucrainean Oleg Sențov.