Ambasadorul Chinei la ONU susține că anularea unora din sancțiunile internaționale impuse Coreei de Nord ar putea ajuta la depășirea impasului în discuțiile cu SUA privind denuclearizarea și ar atenua preocupările Phenianului în plan umanitar, relatează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Test cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

„În ceea ce privește sancțiunile, acesta este și ceva în legătură cu care DPRK (Coreea de Nord) are preocupări, iar preocupările lor sunt legitime", a declarat marți ambasadorul Chinei, Zhang Jun. "Dacă dorim să facă ceva, trebuie să răspundem preocupărilor lor. Aceasta este logica inițiativei Chinei și Rusiei”, a completat oficialul.

Rusia și China au propus un proiect de rezoluție care ar elimina unele din sancțiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a „îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile”.

Rusia și China au propus scutirea de sancțiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât și a proiectelor de cooperare rutieră și feroviară între cele două Corei. Cele două mari puteri mai propun și anularea interdicției ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate și eliminarea unei cerințe din 2017, ce prevede ca toți muncitorii nord-coreeni să fie repatriați până săptămâna viitoare.

Nu este momentan deocamdată clar când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri. O rezoluţie are nevoie pentru a fi aprobat de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China). Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică și nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington și Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei.

Un reprezentant al Departamentului de Stat de la Washington a reacționat prompt la propunerea Rusiei și Chinei, spunând că ONU nu ar trebui să ia în considerare „reducerea prematură a sancțiunilor” la adresa Coreei de Nord, deoarece Phenianul „amenință cu escaladarea provocărilor, refuză să se întâlnească pentru a discuta despre denuclearizare”.