În dorința de a satisface Turcia, furioasă de către recunoașterea recentă a genocidului armean de către Congresul Statelor Unite, guvernul lui Donald Trump a asigurat marți că refuză în continuare să folosească termenul ”genocid”, respins de Ankara, pentru a califica masacrul în masă, relatează AFP.

Trump ErdoganFoto: Flickr

”Poziția Guvernului nu s-a schimbat”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

”Pozițiile noastre pe subiect se aliniază celor exprimate în comunicatul final al președintelui publicat în aprilie”, a adăugat ea.

În primăvară, în timpul comemorării masacrului armean în 1915, Donald Trump a vorbit de ”unul dintre cele mai mari atrocități în masă din secolul 20”, dar a fost atent să nu folosească termenul ”genocid”.

Săptămâna trecută, grație unui vot în Senat după cel al Camerei Reprezentanților dat în octombrie, Congresul a adoptat formal o rezoluție pentru ”comemorarea genocidului armean recunoscând-ul oficial”.

În acest proces, Ankara și-a exprimat furia convocând ambasadorul american și a explicat că acest vot ”pune în pericol viitoarele relații” dintre cele două țări.

Genocidul armean este recunoscut de circa 30 de țări și de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în timpul primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, pe atunci aliate cu Germania și Austro-Ungaria.

Dar Turcia refuză folosirea termenului de "genocid", evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil și a foametei care a ucis sute de mii de oameni în ambele tabere.

Adoptarea cu 405 voturi a acestei rezoluții de către Camera Reprezentanților în 30 octombrie a provocat furia Turciei, care a denunțat o "insultă" și o măsură fără "nicio valoare".

Un aliat al lui Donald Trump din Senat a blocat apoi prima tentativă de a vota rezoluția în camera superioară, cu o oră înainte de primirea lui Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă, în 14 noiembrie.