Zeci de mii de persoane protestează marți în Franța împotriva reformelor de pensii, pentru prima dată la apelul sindicatelor, în a treisprezecea zi de manifestații, paralizând transportul public, relatează AFP. În acest context, accidentele pe două roți (scuter, trotinete și biciclete) au crescut cu 40% în Paris de la începutul grevei, din cauză că tot mai multe persoane neexperimentate sunt obligate să aleagă mijloace de transport neconvenționale pentru a traversa orașul.

greva FrantaFoto: Captura video

Muncitori la calea ferată, profesori, funcționari, avocați, magistrați se opun noului sistem universal de pensii - emblematic pentru președintele Emmanuel Macron - și încearcă să facă o nouă demonstrație de forță pentru a convinge guvernul să renunțe, în contextul în care guvernul este deja slăbit de demisia arhitectului proiectului, Jean-Paul Delevoye, suspectat de conflict de interese.

Pe 5 decembrie, în prima zi de grevă, peste 800.000 de oameni au protestat în Franța. Au fost mai puțin de jumătate pe 11, dar marți pentru prima dată, toate sindicatele demonstrează, inclusiv Confederația Democratică Franceză a Muncii, despre care Macron spera să adopte reforma.

În același timp, cu câteva zile înainte de finalul anului, grevele nelimitate continuă, în special la metroul din Paris și la căile ferate, când începe perioada de examene pentru studenți.

Penele de curent din sud-vest și centru-est au fost de asemenea revendicate de către sindicatul Confederația Generală a Muncii, care amenință cu ”pene dintre cele mai masive”.

”Va trebui să merg”, între Paris și o suburbie din vest, spune Clément Lefèbvre, 20, un student la jurnalism. ”Săptămâna aceasta sunt examene, trebuie să aranjăm pentru a putea ajunge la timp”.

Jumătate din liniile de metrou sunt total închise, provocând blocaje de kilometri în trafic în Paris și în suburbii. Rata grevelor crește la SNCF, operatorul de transport feroviar, dar și printre profesori.

Situația nu este așteptată să se îmbunătățească în timp ce se apropie sărbătorile de la sfârșitul anului. ”Vor sta francezii pe peroane de sărbătorile de Crăciun”, se întreabă cotidianul Le Figaro (de dreapta).

Potrivit sondajului companiei Harris Interactive pentru RTL și AEF, 62% dintre francezi sprijină greva, chiar dacă le-ar plăcea un ”armistițiu de Crăciun”.

”Armistițiul este esențial, francezii au nevoie să se odihnească. Sunt îngrijorat de starea de exasperare și oboseală în special în regiunea pariziană”, a spus ministrul Sănătății, Agnès Buzyn.

”Arhitectul” s-a retras, Guvernul este hotărât să continue

Guvernul este fragilizat după demisia lui Jean-Paul Delevoye care a ”omis” să declare, așa cum cere legea, alte activităţi remunerate pe care le-a cumulat cu funcţia sa guvernamentală.

Demisia lui Delevoye, numit în septembrie 2017 pentru pregătirea reformei pensiilor, survine în plin conflict social împotriva acestui proiect emblematic al mandatului de cinci ani al preşedintelui Macron.

Jean-Paul Delevoye a fost în atenţia justiţiei după o serie de dezvăluiri ale presei despre colaborări, dintre care multe nu au fost incluse în declaraţia pentru venituri suplimentare.

Situaţia a afectat guvernul francez pe fondul grevelor împotriva reformelor din cauza cărora unii angajaţi, în special din transportul public, îşi vor pierde drepturile de pensionare anticipată şi alţii trebuie să-şi amâne pensionarea dacă doresc o pensie completă.

Cu toate acestea, Executivul pare la fel de hotărât să continue cu reforma.

”Nu vom retrage” reforma, a avertizat deja purtătorul de cuvânt al Guvernului, Sibeth Ndiay.

De asemenea, premierul francez Édouard Philippe a spus marți că este determinat în întregime să continue reforma atât de contestată.

”Determinarea mea, cea a guvernului, cea a întregii majorități este totală”, a spus el în fața deputaților, apărând ”crearea unui plan universal” al pensiilor care vizează înlocuirea celor 42 de regimuri actuale.

Accidentele pe două roți au crescut cu 40%

”Am intervenit de 600 de ori de pe 5 decembrie (când a început greva, n.r.) până pe 14 decembrie, față de 450 de ori în aceeași perioadă a anului trecut, este o creștere semnificativă”, a precizat locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de pompieri.

Sunt accidente între vehiculele pe două roți și pietoni, cât și cu automobiliști.

”Este o legătură evidentă cu grevele, este mai mult trafic și sunt mai multe persoane neexperimentate și prost echipate care se deplasează pe biciclete sau pe alte vehicule pe două roți”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Pompierii au intervenit în principal la ”traumatismele minore care nu au necesitat spitalizare”, a adăugat el.

Mai mult, intervențiile întârziate ale pompierilor ”au crescut considerabil” pe unele străzi ale capitalei și la periferie, din cauza traficului.

Marți este a treisprezecea zi de grevă nelimitată, în principal în transporul public parizian, împotriva proiectului de reformă a pensiilor cu care președintele Emmanuel Macron și-a făcut campanie pentru alegerile din 2017. Proiectul vizează în special suprimarea pensiilor speciale care permite conductorilor de tren și șoferilor de metrou să se pensioneze mai devreme.