Legalizarea cannabisului light (0,5% THC), adoptată vineri de majoritatea parlamentară, a fost oprită de către președintele Senatului, membru al Opoziției, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele, Maria Elisabetta Casellati, membru al formațiunii Forza Italia (dreapta), un partid care se opune ca toate formațiunile de dreapta legalizării cannabisului light, a declarat luni ”inadmisibil” amendamentul bugetului pe 2020 votat în comisie în Senat de către majoritatea guvernului și care legaliza cannabisul light (mai puțin de 0,5% THC).

Această decizie nu poate fi întoarsă.

Casellati a luat în aparență o decizie ”tehnică”, judecând că amendamentul este străin subiectului în discuție, bugetul, dar verdictul său ”în realitate este foarte politic și simbolic”, a scris marți cotidianul italian La Stampa.

Dreapta a aplaudat decizia, majoritatea guvernului o deplânge la unison.

”Dacă credeți că această măsură este atât de importantă pentru majoritate, faceți un proiect de lege” specific pentru legalizarea cannabisului light, a spus Casellati unui senator al Mișcării 5 Stele (antisistem), la putere cu Partdul Democrat (PD, centru-stânga).

Cele două partide și-au anunțat deja dorința de a prezenta un proiect de lege în acest sens, astfel că legalizarea cannabisului light ar putea avea loc mai târziu, în cursul anului 2020.