Sunt 660 de medici de spital, iar ei amenință cu demisia dacă guvernul “nu începe negocieri reale pentru a relaxa constrângerile impuse spitalizării publice”. Duminică, 15 decembrie, acești medici au semnat un articol publicat în “Journal du Dimanche”, iar constatarea lor este clară: “Spitalul public este pe moarte”, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Medicii de spital dau alarmă zadarnic, rigoarea a devenit austeritate, apoi austeritatea - penurie”, scriu semnatarii textului, veniți din „toate specialitățile, toate spitalele, toate regiunile” și membri ai colectivului inter-spitale care cheamă la mobilizare, marțea viitoare. Ei regretă că „adevăratul Minister al Sănătății este de acum la Bercy (Ministerul Economiei și Finanțelor, n. red.)”.

“Cum să forțăm guvernul să înceapă o consultare pe tema spitalului public cu un adevărat plan finanțat, care să răspundă nevoilor?”, se întreabă ei. Ei amintesc de “greva codurilor” din anumite spitale de acum câteva luni, menită să blocheze “facturarea internărilor în spital de către Asigurările sociale”. Apoi, amintesc şi de manifestațiile din 14 noiembrie care au adunat mai multe mii de cadre medicale și personal spitalicesc în toată Franța.

“Din păcate, pentru 2020, măsurile guvernamentale se rezumă la mai puțin de 300 de milioane în plus, în vreme ce, în opinia generală, lipsesc 1,3 miliarde de euro pentru a răspunde doar creșterii programate a cheltuielilor”, continuă semnatarii.

Ei promit că un număr de 1000 de semnatari vor adresa “scrisoarea lor ministrului pentru a-i cere să înceapă negocieri cu colectivul interspitalicesc… sau să li se alăture”.

După nouă luni de criză a spitalului public, marţi, medici, cadre medicale sau interni sunt din nou chemați să se mobilizeze peste tot în Franța, lor alăturându-li-se colectivele din spitale şi din serviciile de urgenţă, precum şi beneficiari şi sindicatele CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, SUD, şi Unsa.