Noul Parlament îşi începe astăzi activitatea și o va primi joi pe Elisabeta a II-a pentru tradiționalul Discurs al Reginei - din care britanicii vor afla detaliile unei uriaşe investiții de 40 de miliarde în domeniul sănătății, potrivit Jornal Economico, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Calendarul nu este prea strâns, dar noul prim-ministru britanic, Boris Johnson, nu are timp de pierdut: doreşte să se bucure de luna de miere după victoria cu majoriate absolută la alegerile de joia trecută. Astăzi este ziua în care parlamentarii aleși vor merge pentru prima dată la Camera Comunelor, cea care, joi, o va primi pe regină pentru tradiționalul Discurs al Reginei', iar a doua zi, Johnson va supune, probabil, din nou votului parlamentarilor acordul referitor la Brexit.

Potrivit ziarelor britanice, echipa de încredere a lui Johnson repetă un mesaj diferit către doi destinatari anume: tuturor euroscepticilor care au avut încredere în promisiunile primului-ministru, le spun că Brexitul va fi o realitate pe 31 ianuarie; alegătorilor laburişti, care au decis să mizeze pe candidatul conservator, li se spune că prioritatea guvernului va fi o injecție monumentală de bani publici în Serviciul Național de Sănătate (NHS).

Fără deputații rebeli din cauza cărora ar fi nevoit să se îngrijoreze, Johnson lucrează la discursul pe care Elisabeta a II-a îl va susține joi şi `care va cuprinde punctele esenţiale ale programului legislativ al guvernului pe următorii cinci ani. Cel mai urgent aspect va fi aprobarea acordului de ieșire din UE.

Dar graba are o altă cauză: Bruxelles-ul nu este dispus să negocieze o nouă relație politică și comercială cu Regatul Unit în perioada de tranziție, care se desfășoară până pe 31 decembrie 2020. Numai că britanicii nu vor o asemenea întârziere: "există domenii în care interesele Uniunii și cele ale Regatului Unit sunt deja strâns aliniate și sunt încrezător că nu numai că vom putea ieşi pe 31 ianuarie, dar vom definitiva toate detaliile unei noi relații într-un răstimp scurt", a declarat Michael Gove, unul dintre cei mai apropiați conservatori de primul-ministru (și, probabil, cel mai puternic om din noul guvern), pentru SKY News.

Potrivit presei, un alt detaliu din Discursul Reginei este angajamentul de a injecta, în termen de cinci ani, peste 40 de miliarde de euro în NHS, din dorinţa de a-l revigora. Johnson este angajat în privinţa lansării unui plan ambițios de investiții publice și de cheltuieli sociale care să consolideze pe termen mediu şi lung sprijinul electoral pe care l-a obținut din partea electoratului tradițional laburist.