China și Rusia au propus luni un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care va elimina unele din sancțiunile ce vizează Coreea de Nord, scopul declarat al măsurii fiind acela de a "îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei civile," potrivit site-ului agenției Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, proiectul salută "continuarea dialogului dintre Statele Unite și DPRK (Coreea de Nord) la toate nivelurile, cu scopul înnodării de noi relații SUA-DPRK, construirea încrederii reciproce și unirea eforturilor pentru a construi o pace durabilă și stabilă în Peninsula Coreeană într-o manieră etapizată și sincronizată".

Rusia și China propun scutirea de sancțiuni a exporturilor nord-coreene de fructe de mare şi textile, cât și a proiectelor de cooperare rutieră și feroviară între cele două Corei.

Cele două mari puteri mai propun și anularea interdicției ce vizează nord-coreenii care lucrează în străinătate și eliminarea unei cerințe din 2017, ce prevede ca toți muncitorii nord-coreeni să fie repatriați până săptămâna viitoare.

Nu este momentan deocamdată clar când sau dacă proiectul de rezoluţie va fi supus votului în Consiliul de Securitate, format din 15 membri.

O rezoluţie are nevoie pentru a fi aprobată de nouă voturi favorabile şi niciun veto din partea membrilor permanenți ai Consiliului (Statelor Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia sau China).

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au afirmat în mai multe rânduri că nicio sancţiune ONU nu va fi anulată până când Coreea de Nord nu renunţă la programele sale de înarmare balistică și nucleară.

Există temeri că Phenianul ar putea relua testele de arme nucleare sau balistice, suspendate în 2017, în contextul în care tensiunile între Washington și Phenian s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza impasului în negocierile privind denuclearizarea Coreei.