Autoritățile din Rusia tocmai au înregistrat prima căsătorie între persoane transgender într-o țară care se poziționează ca bastion al valorilor tradiționale ale familiei, relatează

HotNews.roFoto: Hotnews

Moscow Times.

Căsătoria dintre Erika Askarova și Viktor Manuilin, care de altfel a fost una normală, a apărut pe prima pagină ale ziarelor din Rusia după cei doi au postat fotografii de la Oficiul Stării Civile din Kazan pe 12 decembrie. Askarova, 30, și Manuilin, 20, le-au spus agențiilor media că au decis să oficializeze relația lor la câteva luni după ce ambii și-au schimbat sexul.

”Vrem să transmitem multe lucruri publicului, în primul rând că suntem oameni vrednici”, a spus Askarova.

Când a fost întrebată despre potențialele amenințări la adresa lor, Askarova a spus pentru site-ul de știri Idel.Realii că ea crede că amenințările ”false” sunt lucrarea ”generalilor imaginari din fotolii de pe internet”.

”Oameni sunt omorâți, jefuiți și violați în fiecare zi. Nu trebuie să fie transgender, homosexuali sau lesbiene”, a mai spus ea.

Referindu-se la faptul că Rusia a interzis propaganda homosexuală în 2013 față de minori, Askarova a spus ”Suntem heterosexuali. Propaganda nu se aplică nouă”.

O cercetare a Universității Europene de la Centrul pentru Cercetare Socială independentă a descoperit că violențele față de membrii comunității LGBT a crescut în Rusia după adoptarea unei legi privind propaganda gay.

Rusia clasifică persoanele transgender drept persoane cu boli psihice și cere diagnoză psihiatrică pentru ”transexualism” pentru a putea urma tratament controlat cu hormoni.

Rusia trebuie să schimbe clasificarea în problemă de sănătate sexuală în 2020 pentru a se alinia manualul de diagnoză global al Organizației Mondiale a Sănătății.

În absența statisticilor oficiale, experții spun că aproximativ 15.000 de persoane transgender trăiesc în Rusia, respectiv 0.1% din populația țării.