​Comisia Europeană a anunţat luni că va examina cu atenţie dacă noul proiect de lege propus de partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare împotriva magistraţilor ce se împotrivesc reformelor în justiţie, încalcă independenţa justiţiei, în contextul tensiunilor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, începută cu patru ani în urmă de formaţiunea conservatoare PiS, care în octombrie a câştigat din nou alegerile legislative, este considerată la Bruxelles o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Conform proiectului de lege depus în parlamentul polonez în 12 decembrie, magistraţii care contestă legalitatea reformelor judiciare ori numirea vreunui alt magistrat riscă sancţiuni care pot merge până la excluderea din sistem. De asemenea, magistraţii vor fi obligaţi să-şi informeze superiorii cu privire la orice apartenenţă a lor în trecut la un partid politic, precum şi cu privire la orice activitate a lor în cadrul unor ONG-uri ori pe social media.

''Comisia Europeană continuă să urmărească îndeaproape situaţia din Polonia'' şi ''va analiza legislaţia propusă sub aspectul independenţei sistemului judiciar, în special conformitatea ei cu dreptul european'', a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand. Comisia Europeană ''a acţionat deja în judecată Polonia, în octombrie, la Curtea de Justiţie a UE pentru noul regim disciplinar al judecătorilor'', a amintit el.

Noul proiect de lege este propus la o săptămână după ce Curtea Supremă poloneză a estimat că noul Consiliu Naţional al Magistraturii (KRS), organismul ce recomandă preşedintelui numirea judecătorilor şi care a fost constituit în urma reformelor în justiţie criticate de Bruxelles şi de opoziţie, nu oferă garanţii de independenţă faţă de puterea politică. Hotărârea Curţii Supreme poloneze urmează unei decizii a Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care în noiembrie a statuat că îi revine Curţii Supreme poloneze să se pronunţe în această chestiune.

Tot luni au fost declanşate proceduri disciplinare împotriva a doi judecători care au cerut Curţii Supreme să examineze validitatea unor numiri efectuate. Potrivit şefului inspecţiei judiciare, cererea acestor judecători este inacceptabilă, întrucât ei nu au dreptul să evalueze funcţionarea organismelor constituţionale ale statului.

Mai multe manifestații împotriva adoptării proiectului de lege depus pe 12 decembrie sunt programate pentru miercuri.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, începută cu patru ani în urmă de formaţiunea conservatoare PiS, care în octombrie a câştigat din nou alegerile legislative, este considerată la Bruxelles o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate conduce la pierderea dreptului de vot în Consiliul UE, sancţiune ce necesită însă un vot unanim din partea tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a promis că se va opune.

Dar în cazul legilor despre care apreciază că încalcă dreptul comunitar, Comisia Europeană se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).