Orașul Hiroshima plănuiește să demoleze două clădiri care au rămas în picioare după bomba atomică din 1945, dar unii dintre localnici vor ca acestea să fie conservate ca repere pentru a trage un semnal de alarmă în sensul distrugerii armelor nucleare, relatează BBC.

Cladire HiroshimaFoto: Captura YouTube

Cele două clădiri - construite în 1913 - au fost primele folosite ca fabrici pentru hainele militare și mai târziu ca spații de cazare pentru studenți.

De asemenea, acestea au fost folosite ca spital improvizat imediat după bombă.

”Ar putea fi folosite ca infrastructură pentru promovarea abolirii armelor nucleare”, a spus unul dintre supraviețuitori.

Aproximativ 80.000 de oameni au fost omorâți de bomba atomică, iar alți 35.000 au fost răniți.

Atacul a distrus aproape întreg orașul, iar doar 85 de clădiri construite înainte de bombă au rămas în picioare pe o rază de 5 kilometri de la centrul exploziei.

Blocurile au supraviețuit, cel puțin parțial, pentru că au fost construite din beton armat. Unele dintre daunele produse clădirii (la ferestre și uși) sunt încă vizibile.

În 2017, autoritățile au concluzionat că blocurile - acum proprietate publică - sunt în pericol de a se prăbuși la un cutremur puternic.

Și - cum clădirile nu sunt folosite și nu sunt deschise publicului - guvernul local a decis că aceste blocuri ar trebui demolate până în 2021.

O a treia clădire din zonă va fi conservată, iar zidurile și acoperișul vor fi reparate și întărite pentru a fi protejată în caz de cutremur.

Iwao Nakanishi, în vârstă de 89 de ani, era în una dintre clădiri când orașul a fost bombardat. El este acum șeful unui grup local care cere conservarea clădirilor.

Acesta este de părere că ”având în vedere semnificația istorică”, nu se poate accepta demolarea și ar trebui să fie folosite pentru a promova ”abolirea armelor nucleare”.

Hiroshima a fost primul oraș din istorie distrus de o bombă nucleară, de Statele Unite ale Americii, pe 6 august 1945. Evenimentele de pe 6 august 1945 în Hiroshima și pe 9 august Nagasaki au pus capăt celui de-al II-lea Război Mondial prin distrugerea completă cu bombe atomice a celor 2 orașe japoneze. Japonia a capitulat ulterior.