Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în centrul Romei, denunţând ascensiunea partidelor populiste de extremă-dreapta, mitinguri similare, de amploare mai mică, fiind organizate şi în alte oraşe europene, inclusiv la Londra şi Bruxelles, relatează Mediafax citând cotidianul La Repubblica.

Protestul Sardinelor la RomaFoto: Captura YouTube

Mattia Santori, fondatorul Mişcării antifasciste „Sardinele”, a declarat că la mitingul din centrul Romei au participat „100.000 de persoane”, astfel că „obiectivul a fost atins”.

Potrivit Primăriei din Roma, la protest au participat circa 35.000 de oameni.

Manifestanţii cer seriozitate pe scena politică, denunţând mesajele populiste, în special cele de extremă-dreapta.

„Mişcarea Sardinelor” a fost înfiinţată de Mattia Santori în noiembrie, în oraşul italian Bologna, fiind o replică la discursul dur al formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de fostul vicepremier italian Matteo Salvini.

Sâmbătă au avut loc proteste similare şi în alte oraşe europene. Mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului Bruxelles pentru a denunţa, conform organizatorilor, „deriva populistă a politicii italiene şi propagarea ideilor suveraniste şi rasiste la nivel european”, informează postul RTBF.

Sute de persoane au protestat şi în Paris, Londra, Dublin şi Frankfurt, potrivit cotidianului La Repubblica.