Defrişările din Amazonia braziliană au crescut în 2019 până la cel mai înalt nivel pentru luna noiembrie din istoria monitorizărilor forestiere din această ţară, care au debutat în 2015, potrivit unor date guvernamentale preliminare publicate vineri, informează Reuters, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Distrugerile operate în cea mai mare pădure tropicală de pe Terra au totalizat 563 de kilometri pătraţi în noiembrie 2019, cu 103% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE) din Brazilia.

Astfel, defrişările totale realizate în perioada ianuarie-noiembrie au ajuns la 8.934 de kilometri pătraţi, cu 83% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018 şi reprezentând o suprafaţă echivalentă cu aceea a statului Puerto Rico.

Cifrele publicate de INPE au fost colectate cu ajutorul bazei de date DETER, un sistem care emite alerte de incendii şi pentru alte tipuri de evenimente ce afectează pădurea tropicală amazoniană.

Statisticile DETER nu sunt considerate însă date oficiale aferente despăduririlor. Acestea din urmă sunt furnizate de un sistem diferit, PRODES, administrat tot de INPE.

Datele comunicate de PRODES luna trecută arată faptul că despăduririle au crescut în 2019 până la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul deceniu, crescând cu 30% faţă de 2018 şi ajungând la 9.762 de kilometri pătraţi.

Despăduririle încetinesc de obicei în noiembrie şi decembrie, pe durata sezonului ploios din regiunea Amazoniei. Cifrele comunicate pentru luna noiembrie sunt neobişnuit de ridicate pentru această perioadă a anului.