Temerile erau deja mari dar atacul de marți din Inates, în Niger, le-a confirmat brusc: Sahelul se scufundă inexorabil în haosul orchestrat de grupările jihadiste, în fața cărora nici statele locale, nici intervenția Franței nu au un răspuns la înălțimea mizei, scrie AFP.

Atac jihadist in NigerFoto: Captura YouTube

71 de soldați nigerieni au fost uciși în atacul unei tabere militare nigeriene, revendicat de gruparea Stat Islamic. Un episod tragic care confirmă că această țară africană, la fel ca și vecinii Mali și Burkina Faso, se confruntă cu o insurecție islamistă a cărei forță de atac nu încetează să crească.

"Merge foarte prost și va continua să se înrăutățească", se teme Michael Shurkin, politolog la institutul de cercetare RAND, o părere larg împărtășită de comunitatea de experți în această regiune.

Convins de importanța misiunii forței antijihadiste Barkhane și de calitatea activității soldaților francezi, acest fost analist al CIA descrie o situație dramatică în Niger. "Sunt prea puțini soldați locali, care nu dețin competențe și echipamente. Nici francezii nu sunt suficienți de numeroși".

Atacul din Inates este cel mai sângeros de la începutul ofensivei în Niger, în 2015. Mali a fost lovită de o serie de atentate sângeroase, peste 140 de soldați fiind uciși. Burkina Faso a pierdut 24 de militari în august, în timpul unui asalt care a vizat baza din Koutougou, în apropierea graniței cu Mali.

"Nu se poate regla situația ucigând pe toată lumea. Situația este în afara controlului", afirmă un responsabil al departamentului american al Apărării, sub acoperirea anonimatului. "Statele sunt dezorganizate, cred că sunt depășite".

G5 Sahel (Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad și Mauritania), care ar fi trebuit să fie o uniune în fața unui dușman tot mai amenințător, rămâne mai mult o idee decât o forță. "Cu mai mult sprijin internațional, ar putea deveni un actor dar niciun semnal nu indică faptul că acest lucru se produce".

"Ziua ne temem de armată, noaptea ne temem de jihadiști"

Așa cum au arătat primele reacții din Niger, oamenii se întreabă acum deschis care este rolul forței franceze, care menține 4.500 de oameni pe teren. O cifră mică, ținând cont de spațiul imens, subliniază analiștii.

În această imensă regiune aridă și săracă, bătută de vânt și de nisipuri și părăsită de statele centrale, dinamicile sociale și politice evoluează potrivit logicilor tribale, foarte localizate, în care grupările jihadiste au știut să se insereze.

Aceste grupări încep acum să propună forme de guvernare, constată Emily Estelle, de la American Entreprise Institute (AEI). Ele "satisfac nevoile simple ale populației", a adăugat ea, evocând spre exemplu gestionarea drepturilor de exploatare a terenurilor sau folosirea apei în sate.

Forțele locale de securitate sunt și ele acuzate de oameni, de la arestări în masă până la execuții sumare ale persoanelor acuzate că susțin jihadiștii. "Ziua ne temem de armată, noaptea ne temem de jihadiști", a spus un sătean, pentru AEI. Un drum închis, sângeros și disperat.

Progresiv, grupările înrolează noi combatanți și sunt mai eficiente. Emily Estelle constată o escaladare în ultimii doi ani a "atacurilor asupra bazelor militare, în raport cu ce se întâmpla în trecut". Capacitatea de acțiune a jihadiștilor crește, răspunsul statelor stagnează.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat amânarea pentru ianuarie a summitului consacrat operațiunii Barkhane și G5 Sahel, programată inițial lunea viitoare, pentru a clarifica împreună cu liderii africani poziția fiecăruia în ceea ce privește prezența militară franceză.

Dar niciunul dintre experții interogați de AFP nu își imaginează Franța părăsind regiunea, cu riscul de a lăsa jihadiștii să acționeze liber la câteva mii de kilometri de teritoriul său. Dar nimeni nu vede nici creșterea masivă a prezenței sale, cu atât mai puțin pacificarea rapidă a regiunii.

Jacob Zenn, de la Fondation Jamestown din Washington, are și el mai multe întrebări decât răspunsuri. "Se va concretiza arcul de instabilitate (Niger, Burkina, Mali)? Sunt pregătite Togo, Benin, Ghana?".